FILOZOFSKI FAKULTET U BEOGRADU

 

Filozofski fakultet je najstarija prosvetna ustanova u Srbiji. Njegovo udaljeno poreklo, a još je Valter Benjanim rekao: “poreklo je cilj”, datira od početka XIX veka, a njegovi koreni sežu do ustaničke škole obrazovane u oslobođenom Beogradu 1808. godine zaslugom Dositeja Obradovića. Vremenski svedeno trajanje škole, koja se gasi krajem prvog srpskog ustanka 1813. obeleženo je skromnošću svih početaka, osnovnom nastavom i manjim brojem slušalaca. Autonomija Srbije, stečena u vreme Miloša Obrenovića, omogućila je 1838. godine da prvobitna škola, preimenovana u Licej, nastavi svoj vaspitni rad. U povoljnijim okolnostima, program nastave u Liceju obuhvatio je izučavanje jezika, istorije, religije, prava i prirode, s težištem na filozofskim naukama.

Procvat filozofske discipline vezan je za 1863. godinu, kada je dunavski kapetan Miša Anastasijević svoju palatu, podignutu po zamisli arhitekte Jana Nevole i znanu kao Kapetan-Mišino zdanje, poklonio "otečestvu". Pod krovom zdanja proglašena je velika škola, a odlukom Ministarstva prosvete i crkvenih dela, uz Tehnički i Pravni, Filozofski fakultet stiče svoju današnje ime.

Fakultet je razvijao svoje nastavne ciljeve i humanističke zadatke, celishodno usklađivao i nijansirao planove obrazovanja, a profesorima iz svog okrilja bio neposredni pokretač najviših ustanova: Srpske akademije nauka 1889. i Univerziteta 1905. godine.

Tragom mudrosti Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića, na naučnim temeljima njihovih sledbenika Josifa Pančića i Đure Daničića, u krilu Fakulteta odnegovane su, kao đaci ili profesori, zaslužne ličnosti naše kulturne tradicije.

            Filozofski fakultet nije, a trebalo bi da bude, institucija u službi naroda. Naša organizacija, u saradnji sa svim progresivnim elementima u našem društvu, radi na civilizacijskom i kulturnom projektu organizovanja naučno-obarovnog rada koji će doprineti razvoju društvenih odnosa baziranih na slobodi, jednakosti i solidarnosti.

 

Statut Filozofskog fakulteta u Beogradu (za studentkinje i studente je vrlo korisno znati neke odredbe)

 

 

NAZAD