Od 1. do 12. jula ove godine, na 41 sportskom objektu u Beogradu, Vršcu, Smederevu, Inđiji i Novom Sadu održane su XXV Studentske olimpijske igre - Univerzijada. Ova manifestacija je javnosti predstavljena kao najvažniji sportski događaj, posle Olimpijskih igara, ali i kao privilegija i jedinstvena prilika da se fasciniraju turisti, a Srbija prikaže kao dobra i privlačna destinacija za strana ulaganja i zaradu; dok je za mlade ljude, koji većinom nisu prešli granice ove države, to 'jedinstvena prilika' da se upoznaju i druže sa inostranim gostima. Da bi organizacija najvećeg sportskog takmičenja u koju se Srbija ikada upustila, bila uspešna i mogla da ugosti 10000 sportista iz 140 zemalja, 15 hektara gradskog građevinskog zemljišta na veoma profitabilnoj lokaciji poklonjeno je kompaniji Delta Holding zarad izgradnje univerzitetskog sela Belvil, koje se sastoji od 14 stambenih zgrada i dva poslovna objekta. Istovremeno, iz budžeta više gradova u Srbiji je po više stotina miliona dinara uloženo u renoviranje i osposobljavanje sportskih objekata.

Kako prizori siromaštva i bede ne bi uznemiravali goste, beogradske vlasti su ekspeditivno i na brutalan način rešile „problem“ postojanja romskog naselja u blizini Belvila. Njihovo rešenje je ostavilo 45 porodica bez krova nad glavom, budući da su im kuće srušene, dok je ostatak naselja, čiji su žitelji među najsiromašnijm stanovnicima Srbije, pretvoreno u koncentracioni logor. Naselje je sada opasano žicom koja je pod grubim nadzorom privatnog obezbeđenja i nekoliko stotina policajaca, deo ogromnog kontigenta policajaca raspoređenih po čitavom gradu, koji se broje u hiljadama.

Vlasti u Srbiji ističu da su vrlo ponosni na objekte, ali još veći im je ponos besplatna radna snaga. Naime, angažovano je oko 10000 volontera i oko 650 vojnika na civilnom odsluženju vojnog roka, koji su imali zadatak da iznesu organizaciju Univerzijade na svojim leđima, ali i da doprinesu stvaranju lažne slike o Srbiji. Još 2007. godine kada je Srbija počela pripreme za organizovanje Univerzijade, počelo je i regrutovanje naivnih volontera. Ono što je posebno kriminalno u celoj priči sa volontiranjem je činjenica da veliki broj volontera nije dobio svoju kopiju ugovora, koju je bio obavezan da potpiše na početku volontiranja.

Svi studenti, bez obzira na to da li volontiraju ili ne, su bili prinuđeni da podnesu žrtvu i prilagode se manifestaciji. Junski ispitni rok je, na većini fakulteta Univerziteta u Beogradu, odložen ili skraćen za dve nedelje, dok je prvi termin za polaganje prijemnog ispita za upis na fakultete pomeren za kraj juna. Kada smo kod obrazovanja, i laži da obrazovanje koje bi bilo besplatno i svima dostupno nije finansijski moguće, treba primetiti da je iz državnog budžeta izdvojeno 4,2 milijarde dinara za organizovanje ovog spektakla, dok je u protekloj godini za celokupno obrazovanje, na svim nivoima, u Srbiji namenjeno svega 1,2 milijardi dinara.

Ono što ohrabruje je da su, uprkos masovnoj propagandi u prilog ovom događaju, delovi populacije prozreli šareniš kapitalističkog spektakla i odlučili da odgovore na ovakvo ponašanje vlasti direktnim akcijama. Antifašistička kampanja, u kojoj su aktivno učešće uzeli i aktivisti Anarhosindikalističke inicijative, organizovala je protest protiv „logora Belvil“ ispred Delta sitija, u kome je učestvovalo oko stotinak građana okupljenih iza slogana „Banjica, Jasenovac, Belvil - nikad više!“ i „Smrt državnom fašizmu!“. Takođe, jedan od aktivista Anarhosindikalističke inicijative je u znak protesta zbog rasističkog odnosa vlasti prema beogradskim ciganima pokušao da, tokom manifestacije pronošenja olimpijske vatre kroz centar grada, otme baklju koja je prolazila pored TC Ušće. To je bila samo jedna u nizu akcija solidarnosti sa našim sugrađanima koje su izvodile različite grupe i pojedinci. Pomenimo još i postavljanje lažnog veb sajta Univerzijade, koji posetioce obaveštava o rasističkoj politici gradskih vlasti i kurpnog kapitala, kulturne manifestacije organizovane u samom romskom naselju, kao i činjenicu da je preko 50 bilborda Univerzijade uništeno farbom.img/wiki_up//UNI-DSC00006.jpg


img/wiki_up//UNI-DSC00010.jpg