Prvi maj u Srbiji


Radnička klasa u Srbiji dočekuje još jedan Prvi maj u teškoj situaciji: siromaštvo i nezaposlenost su sve veći, a teror liberalnog kapitalizma se nastavlja još većim intenzitetom. Pljačka i ponižavanje idu naporedo sa šovinističkom kuknjavom reakcije na vlasti, a ciljevi takve politike poznati su. Jer dok se radništvu zamazuju oči Kosovom i Crnom Gorom, lopovska klika raznoraznih Koštunica i Tadića, Labusa i Dinkića, Miškovića i Karića nesmetano nastavlja svoj pljačkaški pohod, povrh svega licemerno optužujući radničku klasu da je “razmažena”. O “nezavisnim” i “samostalnim” sindikatima više i ne vredi govoriti: budući “samostalni”, “nezavisni” i “slobodni” jedino od elementarnog ljudskog morala i svakog znaka inteligencije, sluganima buržoazije i ne preostaje ništa drugo nego da se vesele laži zvanoj socijalni dijalog. To je danas stvarnost Srbije i proleterijata u Srbiji...

Ali, potpuno beznađe u kome se radnici i radnice Srbije danas nalaze može biti prevaziđeno, i to jedino beskompromisnom borbom sa onima koji nas eksploatišu i svoj lagodan život baziraju na našem pokradenom radu! Srpska država, predvođena četničkom hordom, nastaviće sa obavljanjem svog jedinog zadatka, sa obezbeđivanjem uslova za nesmetano eksploatisanje radništva. Alternativa u vidu opozicionih partija, tih anti-modernih modernizatora, koje su tokom svog mandata pokazale identično ogavno anti-radničko lice, pokazuje se kao lažna. Jer liberalni kapitalizam i lakrdija predstavničke demokratije jesu osnov delovanja i jednih i drugih. Nasuprot ovom varvarstvu i bezumlju klasnog društva postoji samo jedna, istinska alternativa – njeno ime, njeni početak i smisao sadržani su u samo jednoj reči – revolucija!

Zato je zaludna radost zlikovaca na vlasti, kapitalističkih ubica i njihovih lakeja u sindikatima – nema klasnog kompromisa i nikada ga neće ni biti! Današnji dan nas upravo podseća da borba koju su vodili radnici u Čikagu, radnički heroji sa Hejmarketa, još uvek nije okončana i da se neće ni okončati dokle god naš cilj ne bude ostvaren. Jer samo sa uništenjem klasnog društva i države ono večito bolje sutra može postati bolje danas, i samo tako čovečanstvo može stupiti u veliko carstvo Slobode!

Živeo Prvi maj, dan međunarodne radničke borbe!


Živela revolucija!


U Novom Sadu/Beogradu
Generalni sekretarijat Sindikalne konfederacije "Anarho-sindikalistička inicijativa"

Preuzmite saopštenje GS ASI u mp3 formatu odavde [2.34 MB]