Prag - Češka policija, posle skandala koji je izbio pošto su njeni pripadnici 1. maja prebili direktorku vladine Sekcije za ljudska prava Kateržinu Žak, uvodi obaveznu psihološku pripremu policajaca, a ubuduće će ih pri obezbeđivanju demonstracija pratiti i psiholozi. Kateržinu Žak je fizički napao i brutalno priveo u policijsku stanicu policajac kada je ona sa kolegama iz stranke Zelenih na mitingu neonacista mirno držala transparent "Zeleni protiv neonacizma".

"Taj policajac mora da je poludeo. To nema opravdanja. Mislim da bi trebalo da napusti policiju", reagovao je premijer Jirži Paroubek kada je na televiziji video snimke incidenta. I ministar unutrašnjih poslova František Bublan obećao je istragu i oštre kazne, ne samo za policajca koji je bez razloga tukao visoku vladinu službenicu pred očima njene dve maloletne ćerke, već i za njegove kolege koji su sve gledali skrštenih ruku i sprečavali samo fotoreportere da snime događaj. U prvom policijskom obrazloženju brutalnog hapšenja Kateržine Žak navedeno je da je ona "narušila mirno okupljanje neonacista".

Tokom tradicionalnog prvomajskog sukoba anarhista i neonacista na ulicama Praga, specijalci za razbijanje demonstracija su se, prema priznanju same Žakove, ponašali vrlo profesionalno, ali su problemi nastali kada su došli redovni policajci. "Pripremu za obezbeđenje demonstracija i smirivanje nereda ubuduće će voditi i psiholozi, da policajce koji intervenišu podsete kako treba da se ponašaju i da ne smeju da dozvole da ih isprovociraju na brutalnost", obećao je jedan od šefova praške policije Zdenjek Bezouška.

Izvor


Vezani članci

U Češkoj sve više Roma u getu (19. 4. 2005)

Nacisti napali antifa benefit koncert u Pragu (19. 3. 2006)

Genocid na češki način (26. 2. 2006)

Apel AFA-FAG (20. 2. 2006)

2005

Češka policija dopustila neonacistička okupljanja (20. 9. 2005)