Niš - Jedna od najsiromašnijih porodica u Nišu jeste šestočlana porodica Džemailović, koja stanuje u školjki starog automobila.

U romskom delu naselja Crvena zvezda, nedaleko od centra Niša, četvoro dece uzrasta od 8 do 16 godina i njihovi roditelji stanuju u školjki stare "škode". Majka je trenutno u bolnici, a otac sakuplja hranu po kontejnerima.

Prvi njihov dom bio je kombi. “Svi smo rođeni u kombi, tamo smo živeli. Imao sam sestru od dva meseca i nju je griznuo pacov i ona je umrla”, kaže jedno od četvoro dece.

Pošto je majka bolesna, ovog meseca propustili su da uzmu bonove za narodnu kuhinju, ipak u šerpama se tu i tamo nađe hrana od komšija ili iz neke kafane. Za razliku od Perhana, njegova sestra Tamara, koja ima slab vid, ne stidi se da prosi. “Ja prosim, kupim hleba, pa salamu, za sestru za bracu”, kaže Tamara.

Ni otac ni majka nisu sposobni za rad. Jedan od razloga je to što je otac alkoholičar, kažu u Centru za socijalni rad, a to potvrđuju i komšije.

”Ja sam nesposoban, i ja sam bolestan isto, slabo gledam. Ništa ne radim, po kante idem, od toga se izdržavam, kol'ko ima za decu”, kaže Barča Džemailović.

Porodica Džemailović mesečno dobija oko 4000 dinara socijalne pomoći, kao i novac po potrebi, za lekove i ogrev. Iako grad obezbeđuje besplatne udžbenike, deca iz ove porodice, kao i većina vršnjaka iz ovog naselja, ne idu u školu. Od malih nogu pomažu starijima u sakupljanju papira i drugih sekundarnih sirovina.

"Ta deca nemaju prostor gde da uče, gde da pišu, gde da se vodi računa o vaspitanju i obrazovanju, to svi znamo, ali šta da radimo, naše mogućnosti su dotle i ne možemo dalje. Koliko može da se čini, činimo", rekao je Branislav Nojković, iz Centra za socijalni rad.

Barča Džemailović kaže da se ni on ni njegova supruga nikada ne bi složili sa tim da njihova deca budu smeštena u hraniteljske porodice ili dom. Problem stanovanja koje imaju brojne socijalno ugrožene porodice, kako romske, tako i srpske nacionalnosti i izbeglice, u Nišu je gotovo nerešiv jer grad raspolaže sa malim brojem stanova solidarnosti.

Izvor