„Iza njihovih zahteva kriju se goli lični interesi i ambicije“, kaže upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić povodom zahteva Unije umetničkih sindikata ove kuće iznetih na jučerašnjoj konferenciji za medije. Unija, koju čine sindikati umetnika Drame, Hora, Opere i Baleta, traži „sređivanje duga Narodnog pozorišta, sređivanje odnosa plata u Pozorištu i linearno povećanje plata svim umetnicima od 15 odsto.

Takođe se traži odlazak aktuelne uprave „jer nije dorasla nagomilanim problemima“, uz upozorenje da će se „ukoliko se do 1. juna ne nađe rešenje sa resornim ministarstvom, obustaviti igranje predstava. „Postavljamo pitanje kako to da su naše sale pune, a mi smo tek juče primili 30 odsto prvog dela plate“, kaže Ljiljana Blagojević, član Predsedništva Unije. Dejan Savić, međutim, smatra da su „problemi nepotrebno izneti u javnost i da su mogli biti rešeni u kući.

Međutim, kada neko izađe u javnost, i to na takav način, mora preuzeti odgovornost za svoje reči i dela. Mi ćemo izvršiti promenu zakona koju oni traže, ali će to, bojim se, izazvati nove nesporazume između tehnike i umetnika“, upozorava Dejan Savić.

Upravnik Narodnog pozorišta ipak veruje da predstojeće gostovanje „Dramaten teatra“ iz Švedske sa predstavom „Magbet“, planirano za 9. i 10 jun, „ni u kom slučaju neće biti ugroženo“.

Izvor


Vezani člnaci

Kraljica Margo - Save Regina! (20. 2. 2006)