U Češkoj se i danas prilično sustavno ilegalno steriliziraju romske žene, pokazuje izvješće češkog ombudsmana za ljudska prava, što je praksa za koju se vjerovalo da je u toj zemlji nestala zajedno s državnim komunizmom.

Ombudsman Otakar Motejl od 2004. je primio 87 pritužbi, a vjeruje se da postoje još mnogi slučajevi Romkinja koje su sterilizirane bez svojeg pristanka ili kojima je pristanak iznuđen tijekom poroda, koji nisu prijavljeni. «To je zajedničko svim slučajevima i tu nema iznimke» - tvrdi Motejl.

Tijekom staljinizma češki su socijalni radnici u poluslužbenom pokušaju da se smanji romsko stanovništvo nudili Romkinjama novac da se podvrgnu sterilizaciji, ili su im prijetili da će im ukinuti socijalnu pomoć.

Danas liječnici navode medicinsko opravdanje sterilizacije, tvrdeći da se ona preporuča nakon drugog carskog reza. No, Helena Ferencikova, jedna od osnivačica organizacije steriliziranih žena, kaže da su liječnici tijekom poroda tražili da potpiše formular koji od bolova nije mogla ni pročitati.

Inače, Vijeće Europe u svojem je izvještaju u ožujku objavilo da su prisilne sterilizacije Romkinja zabilježene i u Slovačkoj i Mađarskoj.

Izvor