Beograd - I poslednji tender za nabavku brojila Elektroprivrede Srbije, koga finansira Evropska banka za obnovu i razvoj, zapao je u ćorsokak. Najpovoljniju ponudu za nabavku oko 71.000 brojila, kako nezvanično saznajemo, dala je francuska kompanija "Sažem", ali ona nije obavila atestiranje jednog dela(sklopa) svog brojila u našoj zemlji, što je izričito zahtevano na tenderu, pa bi mogla da bude diskvalifikovana.

Problem je sada u EBRD-u jer, iako stručnjaci EPS-a sprovode celu proceduru, konačnu odluku mora da odobri ova banka, a njoj se ne bi dopalo da Francuzi ostanu bez posla jer su, prema mišljenju nekih domaćih firmi, od početka navijali za "Sažem".

Francuzi u prednosti

Tri domaće firme prijavile su se na EPS-ov tender za kupovinu brojila samostalno, dok su dve dale zajednički ponudu. U paru su "Siti" i "Jugotrejd", a "Sitel", ćerka firma "Mikroelektronike" iz Banjaluke, "Atlas elektroniks" iz Mačkatice i "Enel" iz Novog Sada su dale samostalne ponude. Od stranih kompanija tu su slovenačka "Iskra", švajcarski "Landis i Džir", poljski "Pafal", češki ZPA, španski "Cirkutor", i dve francuske "Sažem" i "Aktaris". Milivoje Stančić, direktor firme "Siti", kaže da je tender napravljen tako da francuske kompanije budu u prednosti.


Rok za podnošenje prijava na tenderu je bio 15. maj, a ponude je podnelo 12 firmi. Komisija EPS-a tada je započela razmatranje pristiglih ponuda, a njihovu odluku o pobedniku mora da potvrdi EBRD, jer bez toga nema ni potpisivanja ugovora, ni odobravanja kredita od sedam miliona evra. Svi učesnici tendera morali su da dobiju atest za svoja brojila iz Zavoda za mere i dragocene metale, a "Sažem", prema nezvaničnim podacima, nije nabavio ovaj atest.

Zvaničnici EPS-a najavili su ranije da bi odluka o pobedniku trebalo da bude poznata do kraja ovog meseca, ali se to nije desilo. U Elektroprivredi, u petak, rekli su da odluka još nije doneta i da bi to trebalo da se desi do kraja sledeće nedelje. Na pitanje da li je tačno da je "Sažem" najpovoljniji, ali da nije nabavio atest, oni odgovaraju da još nije izabran pobednik. "Sigurno je da posao neće dobiti firma koja nije ispunila sve uslove predviđene tenderom", naglašavaju u EPS-u.

Diskvalifikovanjem Francuza posao bi dobile četiri drugoplasirane firme. S obzirom na to da je tender podeljen u četiri celine, koje se boduju posebno za po dve nabavke, najbolje ponude dale su domaće firme, a za preostale dve - strane. Neke od kompanija koje se nalaze u grupi drugoplasiranih najavile su da će se žaliti ako "Sažem" ne bude bio diskvalifikovan. Ipak, oni kažu da je moguće da EBRD ne bude želeo da prihvati ovakvo rešenje jer je njen "favorit" otpao, pa će odugovlačiti sa odlukom o pobedniku, kao što se dešava sa tenderom za izgradnju mosta Beška jer Evropska agencija za rekonstrukciju ne želi da prihvati pobedu domaće Mostogradnje.

Izvor