PRAG/VARŠAVA - Češku ministarku odbrane Vlastu Parkanovu čeka neprijatno "ribanje" u parlamentu zbog pesmice "Dobar dan, zastavo zvezda i pruga", koju je u utorak u Pragu poklonila američkom predsedniku Džordžu Bušu.

Poslanici su odlučili da će morati da im otpeva tekst i objasni kako joj je uopšte palo napamet da Buša dočekuje na isti servilni način kao što su se u totalitarno doba dočekivali sovjetski zvaničnici. Ona je novim tekstom, ali u sličnom duhu, opremila i snimila stari komunistički hvalospev sovjetskim kosmonautima.

Zbog pesmice "Dobar dan, majore Gagarine" iz 1961. godine u verziji Parkanove, hvalospevu budućem radaru američkog antiraketnog štita, koji Vašington namerava da postavi u Češkoj, kako su juče složno konstatovali i mediji i poslanici, Češkoj se smeje ceo svet.

- To je rektalni alpinizam - vrlo oštro je reagovao lider opozicije, bivši socijaldemokratski premijer Jirži Paroubek. Poslanici vladajuće koalicije mahom su se pretvarali da pesmu nisu čuli, a sama Parkanova je pobegla od novinara u kuloare Poslaničkog doma.

Posetu američkog predsednika postkomunističkim zemljama tokom ove evropske turneje prate i druge blamaže, zbog otimanja lokalnih zvaničnika ko će bliže moćnom državniku. U Pragu su, da se ne bi natezali ko je glavni domaćih, Buša na Hradčanima zajedno dočekali predsednik Vaclav Klaus i premijer Miroslav Topolanek.

Taj slučaj bez presedana u protokolu zbunio je televiziju Si-En-En, koja je javila da je Buša u Pragu dočekao predsednik "Klaus Topolanek". Praški presedan je i konferencija za novinare na kojoj novinari nisu dobili pravo da postave nijedno pitanje.

Buš je povod i za gafove u Poljskoj gde stiže u petak, 8. juna. Lokalni zvaničnici na poluostrvu Hel demantuju da zbog tročasovne posete američkog predsednika farbaju travu u "sveže zelenu" boju. Skandal je izazvala i neispunjena želja Džordža Buša da simbolično na aerodromu Leha Valense u Gdanjsku popije kafu baš s tim bivšim poljskim predsednikom. To zbog netrpeljivosti prema Valensi nisu prihvatili premijer i predsednik, blizanci Kačinjski.

- Da smo u vreme komunista, lakše bi mi bilo da se sa njim sretnem. Nekako bih se snašao, ali pošto su na vlasti kolege, to je malo teže - kazao je ogorčeni Valensa koji ipak traži način da do susreta dođe. Kako bi se sprečilo nagađanje, poljski protokol je rešio da Buša na aerodromu dočeka lično poljski predsednik Leh Kačinjski, iako bi po pravilima protokola trebalo da ga čeka u rezidenciji u Jurati, gde će razgovarati.

Izvor