Cirih — Švajcarska desnica predlaže uvođenje obaveznog testiranja DNK za imigrante pre izdavanje dozvole da se pridruže porodicama.

Poslanik desničarske Narodne partije Švajcarske Alfred Her izneo je taj predlog dve sedmice pošto je ta partija osvojila 29 odsto glasova na opštim izborima, što je najbolji rezultat koji je neka politička partija zabeležila u Švajcarskoj od 1919, a posle kampanje u kojoj su centralne teme bile imigracija i kriminal.

Predlog predviđa obavezno testiranje DNK za građane iz ukupno 35 država, od Iraka, Turske, Nigerije, Sudana, Brazila i Šri Lanke, do Srbije, sa akcentom na Kosovu, koji tvrde da su u krvnom srodstvu s nekom osobom koja živi u Švajcarskoj.

Podnosilac zahteva plaća test koji košta do 1.000 švajcarskih franaka, oko 600 evra, piše švajcarski list Zontagblik.

Druge partije su zabrinute zbog te ideje, a predsednik Socijaldemokrata Hans Jirg Fer je izjavio se ponavlja situacija da neke odluke i predlozi pogađaju ljude koji nisu učinili ništa loše.

Predstavnici SVP-a nisu bili dostupni za komentar, pa nije poznato da li predlog koji je izneo poslanik te partije ima neophodnu podršku u Šarlamentu, navodi AP.

Predlog SVP-a podseća na jedan zakon u Francuskoj, gde je Parlament prošlog meseca doneo zakon koji predviđa neobavezno testiranje DNK za imigrante kako bi se obezbedilo da deca koja žele da se pridruže svojim majkama ne podnose zahtev za vizu s lažnim dokumentima.

Izvor