Beograd - Časovi u većini osnovnih i srednjih škola danas će biti skraćeni na 30 minuta, jer tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika počinju štrajk. Ukoliko u narednih nekoliko dana ne bude postignut dogovor s Vladom Srbije, predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije, sindikata Nezavisnost i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije najavljuju da će potpuno obustaviti rad. Procenjuje se da bi štrajk moglo da podrži više od 1.000 osnovnih i srednjih škola, od ukupno 1.755, jer je oko 75 odsto zaposlenih u obrazovanju učlanjeno u neki od ova tri sindikata.

Trebalo je reagovati ranije
Članovi Foruma beogradskih osnovnih škola odlučiće na večerašnjem sastanku da li će podržati štrajk. Predsednica Foruma Radmila Dodić pozdravila je zajednički nastup sva tri reprezentativna sindikata, ali je napomenula da su sindikati morali da reaguju ranije, odnosno kada se pravio budžet. Ona tvrdi da štrajk nije blagovremeno prijavljen, čime bi mogao da bude ugrožen njegov legitimitet, a pojedinci izloženi sankcijama.

- Sindikati nisu napravili zajedničku platformu, a to je sistemsko rešenje finansiranja prosvete, odnosno budžetsko povećanje izdvajanja za prosvetu. Sindikati stalno prave grešku i bore se za procente povećanja plata, a ne za procente izdvajanja za prosvetu iz budžeta - ocenjuje Dodić.


Sindikati ne odustaju od zahteva da zarade zaposlenih u prosveti u 2008. budu uvećane za 20,21 odsto u odnosu na novembarsku platu i da se povećaju koeficijenti nenastavnom osoblju za 7,5 odsto.

Član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Miodrag Skrobonja oštro je reagovao na predlog Ministarstva finansija u kojem se navodi da bi masa sredstava za plate u prosveti trebalo da bude povećana naredne godine za 22,8 odsto, što iznosi 92,7 milijardi dinara.
- Ministar finansija je pogrešio u računici, jer procenat povećanja mase sredstva za plate iznosi 17,66 odsto. Da je reč o povećanju koje je ministar najavio razloga za štrajk ne bi bilo. Pet puta sam slao dopis i tražio da nam dostave podatke o broju zaposlenih i obračunskim koeficijentima, ali ih nismo dobili. Oni kažu da ima 125.000 zaposlenih, mi mislimo da ih ima 120 hiljada. Tu nešto nije u redu - kaže za Danas Skrobonja.

Vršilac dužnosti predsednika Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović ocenio je za Danas da ministri finansija i prosvete ne znaju osnove zakona o štrajku.

- Ako se štrajk organizuje i zakaže ne može se tek tako otkazivati ukoliko nema konkretnog predloga. Ministri su se pokazali neozbiljno, jer su na pregovore dolazili nepripremljeni - kaže Živanović.

On podseća da je u januaru ove godine prosečna plata prosvetnih radnika bila za 13 odsto viša od proseka zarada u privredi, a da sada ta razlika iznosi četiri odsto. Predlog o povećanju plata za pet odsto od septembra 2008. je za sindikate apsolutno neprihvatljiv ali su, kako kažu, ipak spremni da pregovaraju.

Izvor