Atina - Nakon ubistva tinejdžera u Atini, na koga je policija pucala prilikom napada grupe mladića na policijsko vozilo, protesti su se tokom noći proširili po Grčkoj.

Osim u Atini, gde je posle prvih vesti o ubistvu mladića stotine mladih izašlo na ulice u znak protesta, isto se dogodilo i u Solunu, Iraklii i Hranji na Kritu, Ioanini, Patri i drugim mestima.

Policija je pucala na 16-ogodišnjeg mladića oko 21 čas sinoć, kada je grupa tinejdžera napala policijsko vozilo u centru Atine.

O tome šta se tačno dogodilo za sada nije potpuno jasno, jer se izjave očevidaca, prve nezvanične izjave nekih policijskih zvaničnika i zvanično saopštenje policije razlikuju.

Par sati nakon incidenta, policija je izdala saopštenje u kome se navodi da je patrolna kola sa dvojicom policajaca napala grupa od 30 mladića bacajući kamenice.

Dvojica policajaca su izašla iz vozila da se suprotstavi mladićima, ali pošto napadi nisu prestali, jedan je ispalio raketu upozorenja, a drugi je tri puta pucao i jedan metak je fatalno pogodio mladića.

Mladić je hitno prebačen u obližnju bolnicu, ali je ubrzo preminuo.

U izveštaju policije navodi se da su dvojica policajaca i komandir njihove stanice supsendovani dok traje istraga.

Protesti su u Atini intenzivirani nakon ponoći, napadima na druga policijska vozila i stanice, kamenicama, motkama, molotovljevim koktelima.

Nekoliko vozila je zapaljeno. Policija je uzvratila obilno upotrebljavajući suzavac, demonstranti su se podelili u nekoliko grupa.

U Solunu, kako prenosi grčka televizija, na desetine mladih napalo je policijsku stanicu u centru grada, dok je druga grupa blokirala glavnu ulicu, nedaleko od Univerziteta.

Koristeći kontejnere, u borbi sa policijom, oni su pravili blokadu kako policija ne bi mogla da im priđe.

Slično je i u drugim mestima u Grčkoj, a televizija i radio neprekidno izveštavaju o protestima.

Izvor