Grčka policija se sukobila s grupom mladih demonstranata posle sahrane Aleksisa Grigoropulosa na periferiji Atine. Demonstranti su razbili izloge prodavnica i zapalili kontejnere za đubre. Meštani su rekli da su čuli i pucnjavu.

Sukobi su izbili i u centru Atine, nadomak politehničke škole, koja je već tri dana blokirana. Demonstranti su gađali policajce kamenjem, a policija je odgovorila bacanjem suzavca.

U Patrasu, na zapadu Peloponeza, oko 500 mladih je opkoliko policijsku stanicu, gađajući je raznim predmetima. Policija je odgovorila bacanjem suzavca.

U Solunu su takođe izbili neredi u centru grada, kao i u Aleksandropulosu i drugim gradovima na severu i zapadu zemlje.

Nekoliko sati pre sahrane 15-godišnjeg dečaka, čije je ubistvo izazvalo masovne proteste širom Grčke, ponovo su izbili neredi.

U grčkoj prestonici nekoliko stotina demonstranata sukobilo se s pripadnicima službi bezbednosti ispred zgrade parlamenta.

U Solunu se okupilo najmanje 2.000 ljudi. Nakon sahrane, koja je protekla mirno, došlo je do novih nemira.

Jedan grčki policajac ispalio je danas hice upozorenja u vazduh kako bi rasterao grupu demonstranata nedaleko od policijske stanice u južnom delu Atine.

"Jedan policajac se našao u okruženju grupe anarhista na blok udaljenosti od policijske stanice i pucao je najmanje dva puta u vazduh kako bi ih odvratio", izjavio je jedan policijski zvaničnik.

On je dodao da u incidentu niko nije povređen.

Posle sastanka s premijerom Kostasom Karamanlisom, lider glavne opozicione stranke, PASOK, Jorgos Papandreu tražio je ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora, kako bi se okončali nemiri.

Neredi su danas počeli ispred zgrade parlamenta. Nekoliko stotina demonstranata bacalo je kamenice i flaše na pripadnike policije.

Na dan sahrane 15-godišnjeg Aleksandrosa Grigopulosa sve škole i univerziteti su zatvoreni. Protestima su se pridružili i profesori.

Na čelu povorke koja je krenula od zgrade univerziteta u Atini oni su nosili veliki transparent "Vlada je ubica".

"Ja sam profesor. Tako da svu ovu decu gledam kao svoju. Jedan od njih, 15-godišnjak, ubijen je u subotu uveče. Naravno da sam besan, ali ne verujem da će se išta promeniti."

Izvor