Inspekcija rada svakodnevno dobija prijave radnika kojima poslodavci zakidaju na godišnjem odmoru dajući manje od zakonom propisanih 20 radnih dana ili ga čak ukidaju. U Beogradu, gde je najveća koncentracija poslodavaca, najviše je takvih prijava, ali ne zaostaju mnogo ni vlasnici firmi po drugim gradovima i industrijskim centrima. Ovo stanje podstiču sudovi za prekršaje time što te poslodavce udaraju po džepu kaznama koje su daleko ispod zakonskog minimuma.

Rade Ristanović, direktor Inspektorata rada pri Ministarstvu rada i socijalne politike, kaže za „Blic“ da u ovoj oblasti „ima dosta problema i zloupotreba raznih vrsta“ i da inspektori svakodnevno rade na prijavama koje se odnose na godišnje odmore i isplatu naknade za porodiljsko bolovanje.

- U celini posmatrano to jeste veliki problem. Znatan broj poslodavaca vrlo često ne daje radnicima pismena rešenja o godišnjem odmoru, što im omogućava da dužinu trajanja odmora određuju odoka. Zakon o radu predviđa da godišnji odmor traje 20 i više dana, a mi se veoma često srećemo sa time da poslodavac daje svega 15 dana na godišnjem nivou - kaže Ristanović.

Sa druge strane, neki poslodavci poštuju zakonski nalog da se odmor koristi u dva dela, s tim da prvi ne sme biti kraći od 15 radnih dana, ali oni svojim radnicima ukradu dve trećine: daju im samo pet dana odmora.

Prema nedavnom istraživanju „Infostuda“, srpskog veb sajta za zapošljavanje, svaki peti ispitanik ode na bolovanje kad mu godišnji odmor nije dovoljan. Najčešći razlog za uzimanje takvog bolovanja je taj što zaposleni uopšte nemaju godišnji odmor. Takvih je u ovoj anketi bilo čak 12 procenata, dok gotovo polovina anketiranih kaže da imaju odmor, ali manji i od zakonskog 20-dnevnog minimuma. Sliku nehumanog odnosa takvih poslodavaca prema zaposlenima kompletira podatak da čak 12 odsto zaposlenih u Srbiji uopšte nema plaćen godišnji odmor, a da još trećina za dane provedene na odmoru dobija - umanjenu platu.

Izvor