Zatvorenici ne prepoznaju psihičko mučenje

Niš - Centar za ljudska prava iz Niša pokrenuo je projekat monitoringa i pomoći žrtvama torture u kazneno-popravnim zavodima u Nišu, Požarevcu i Sremskoj Mitrovici, što je prvi put da predstavnici civilnog sektora nadgledaju ovu pojavu u srpskim zatvorima.

- Srbija je još 1991. ratifikovala Konvenciju UN protiv mučenja i drugih svirepih, nehumanih i ponižavajućih kazni ili postupaka, ali država još uvek izbegava te obaveze. Sistemsko kršenje preuzetih međunarodnih obaveza, među kojima je i ova, biće jedan od glavnih problema prilikom ulaska Srbije u evropske integracije. Problem torture je mnogo veći u zatvorima kao izolovanom sistemu u kojem „tragovi“ nestaju, nego što je prisutan u ponašanju pripadnika policije ili vojske - upozorio je Aleksandar Cvejić, advokat u Centru za ljudska prava.

Cvejićje na konferenciji za novinare naveo da u Srbiji nema sistemske torture po zatvorima, ali da postoje slučajevi koje osuđenici prepoznaju kao „uobičajeno ponašanje“ uprkos tome što predstavljaju torturu.

- Osuđenici znaju da je zlostavljanje kada ih neko veže i pretuče, ali uvredljivo ponašanje, zastrašivanje i duševne patnje veoma retko prepoznaju kao psihičko mučenje - rekao je Cvejić.

Lidija Vučković, koordinatorka Centra za ljudska prava, rekla je da je Uprava za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde dala dozvolu timovima Centra u kojima su advokati, doktori i psiholozi, da ulaze u zatvore na poziv osuđenika koji veruju da su podvrgnuti torturi. Timovi će osuđenicima pružati psihološku i pravnu pomoć, kako pred domaćim sudovima, tako i pred Komitetom UN protiv torture. Projekat traje do 1. marta naredne godine.

Izvor