PROTEST - danas, subota 4. april u 13h ispred Gradske skupštine!

U petak rano ujutru izvršni organi uprave grada Beograda, uz pomoć snaga žandarmerije, započeli su divljačko izbacivanje ljudi iz njihovih domova, kao i uništavanje baraka u kojima su živeli. Stanovnicima ovog naselja u Bloku 67. je u četvrtak dat rok od 15 dana da se isele, a rušilačka ekipa se pojavila već sledećeg dana oko 6 ujutru i na prepad otpočela rušenje, uz jaku podršku policije i specijalaca. Zbog policijske brutalnosti, dve žene je odvezla hitna pomoć. Ovim siromašnim ljudima gradske vlasti uništile su ono malo stvari koje su imali, sva njihova imovina ostala je zatrpana u ruševinama, bageri su gazili preko televizora, frižidera... Žena koja je rodila pre par dana u panici je sa novorođenčetom bežala ispred buldožera. Srušeno je 56 kuća... Jedan deo njih provešće noć ispred Gradske skupštine, bez tople odeće, ćebadi, hrane, a bolesni su čak i bez lekova koji su ostali zatrpani u ruševinama. Stanovnici naselja kažu i da su im tokom dana pretili neidentifikovani batinaši na motorima.

U međuvremenu je Dragan Đilas, bahati gradonačelnik Beograda, samo izjavio da je "neophodno da se oni pomere odatle da bi bio napravljen novi bulevar koji je potreban za razvoj grada i za održavanje svih manifestacija koje slede" uz konstataciju da će policija reagovati ukoliko pokušaju da blokiraju ulicu. Svemu je prethodila medijska kampanja u kojoj se pod izgovorom "bezbednosti" i "slike grada" tokom Univerzijade opravdava proterivanje Roma iz njihovih naselja na Novom Beogradu. Iz izjava gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa jasno je da ovaj rasista smišljeno koristi predrasude koje postoje prema Romima kako bi suzbio reakciju javnosti na svoje anticivilizacijkske postupke. Ovaj postupak samo pokazuje koliko kapitalizam i rasizam idu ruku pod ruku. Iako čelnici Beograda deklarativno podržavaju i pomažu razne aktivnosti "za toleranciju" i "protiv diskriminacije" - ukoliko interesi krupnog kapitala nalože suprotno spremni su na akciju prema kojoj je svako neonacističko divljanje običan piknik. "Umereniji" gradski funkcioneri bi umesto rušenja Rome zatvorili u geto, pa kao "alternativu" preseljenju nude izgradnju ograde oko ovog naselja kako "se ne bi videlo ruglo grada tokom Univerzijade".

Naše Romske komšije koje su ostale bez krova nad glavom i bez svega što su imali će se boriti za prava na život, slobodu, dom, rad - najosnovnija ljudska prava. Mi ćemo biti tamo i podržati njihovu borbu i pozivamo sve građane Beograda da nam se pridruže.