Studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu više se ne žele za svoja prava boriti šutnjom. U borbi protiv komercijalizacije obrazovanja najavili su kako će zauzeti fakultet i blokirati predavanja!

Tek rijetko hrvatski studenti podignu glas protiv nečeg što ih zasmeta- povećanja cijene školarine, hrane u menzama- no i vrlo brzo utihnu.
Ovaj put tvrde učinit će potpuno suprotno i tišina više neće vladati njihovim problemima. Spremni su na radikalnu akciju!

'Fakultet pripada nama i to ćemo pokazati. Prekinut ćemo predavanja, ispite i konzultacije. Održavat ćemo svoje alternativne radionice, javno čitati tekstove koji u Hrvatskoj nikada nisu prevedeni. Dok ne ispune naše zahtjeve, nećemo izići s fakulteta', najavljuju studenti dodajući kako u to vrijeme na fakultetu neće biti dozvoljeno pijenje alkohola i pušenje, a o drogiranju da se i ne govori.

Najavili su to studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu kazavši kako će zauzeti fakultet, spriječiti predavanja, konzultacije i ispite. I to kako bi se oduprli komercijalizaciji obrazovanja!

"Tražimo besplatno obrazovanje (koje financira država preko poreznih izdvajanja građana) za sve koji zadovolje uvjete upisa. To se odnosi na sve razine obrazovanja, od osnovne škole do doktorata. Tražimo trenutačno ukidanje svih oblika plaćanja obrazovanja kako god ih se nazivalo, tj. zabranu naplaćivanja školarinâ, participacijâ, upisninâ itd.", zahtjev je koji postavlja 50 studenata Filozofskog fakulteta.

Kako bi pokazali da misle ozbiljno, ti djevojke i mladići već organiziraju stražarske službe i prave planove za obranu fakulteta na prihvati li se njihov zahtjev. Ne zadovoljava ih još jedna jednogodišnja odgoda naplate školarina i participacija koju je neki dan oglasilo Ministarstvo obrazovanja.

"To je samo odgoda kazne, a mi se ne želimo boriti samo za sebe nego i za one koji će na fakultete doći poslije nas", ispričao je jedan od aktivnih sudionika u pripremama za zauzimanje fakulteta.

Dodao je da akcija nije hir nekog studentskog vođe i da su u njoj svi jednaki i nitko se ne želi isticati.

Za red će biti zadužena interna redarska služba, na fakultet će moći samo oni koji dolaze s dobrim namjerama i podržavaju studentske zahtjeve. Sve će odluke zajednički donositi studentski plenum na kojem će glasati svi sudionici prosvjeda.

"Već je neko vrijeme na djelu privatizacija javnog sektora, poput zdravstva i obrazovanja. Obrazovanja u robu kao i svaku drugu. Time se privilegira već privilegirane. Oni koji imaju novca imaju bolji pristup kulturi, a poslije su i jedini koji mogu studirati. To je glupo i nekorisno za društvo jer talenti nisu nejednako distribuirani po klasama", ispričao je anonimni sugovornik Večernjeg lista.

Studenti smatraju da obrazovanje pretvara u uslužni sektor sa svrhom da proizvodi profit, a da bi u stvari trebalo služiti zajedničkom dobru i stvarati vrijednost za cijelo društvo. Ne zanimaju ih parole da država nema novca i da bi oni trebali podnijeti svoj dio tereta financijske krize.

"Država ima novca jer ako možemo slati vojnike u Afganistan i plaćati troškove tuđeg imperijalizma, možemo i osigurati besplatno obrazovanje", tvrde studenti.

Liberalizaciju cijelog sektora vladajuća elita, kažu, opravdava nužnim prilagodbama za ulazak u Europsku uniju, no opravdanje pada u vodu upozoravaju na Češkoj, Estoniji, Poljskoj i Slovačkoj koje ne naplaćuju školarine, a posve su se dobro uklopile u EU.

Ne prihvati li rektorat, Ministarstvo znanosti, Sabor, Vlada, tko god njihove argumente, suočit će se sa studentskim revoltom. Studente uopće ne zanima tko bi njihove zahtjeve trebao ispuniti – zanima ih samo da ih ispune, i to odmah, piše Večernji list.

Studenti pobunjenici uvjereni su da ih na zemljištu fakulteta štiti autonomija sveučilišta. Dokle ona seže iskušali su za posjeta predsjednika Stjepana Mesića kada su prosvjedovali protiv ulaska Hrvatske u NATO. Tada su policiji odbili pokazati osobne iskaznice jer policija nije smjela djelovati na teritoriju sveučilišta bez dozvole rektora. Dopusti li, pak, rektor da policija silom prekine prosvjed, izdat će time, smatraju, sve tradicije sveučilišta koje njegovi kolege brane već stoljećima, izdat će i studente koji se bore za dostojanstvo sveučilišta koje vodi.

Izvor