Rijeka –- Nakon dvosatnog plenuma studenti riječkog Filozofskog fakulteta okupljeni u »Nezavisnu studentsku inicijativu za besplatno obrazovanje Rijeka« ipak su se odlučili za pružanje radikalnije podrške zagrebačkim i zadarskim kolegama te su u srijedu iza 21 sat blokirali gornju zgradu fakulteta u Omladinskoj ulici u kojoj će provesti noć. Daleko odlučniji nego ujutro, kada su potporu borbi za besplatne školarine iskazali tek dvadesetminutnim tihim prosvjetom, stotinjak se studenata u vrlo kratkom roku organiziralo te su odmah na dužnost nastupili »redari« čiji je zadatak čuvanje imovine fakulteta te vođenje računa o tome da među pobunjenicima nema konzumiranja alkohola, cigareta i droge. Prema najavama studentskih predstavnika blokada fakulteta ne znači da će se ikome onemogućiti ulazak u zgradu, već se isključivo odnosi na neodržavanje nastave, što ne znači da neće biti drugih studentskih aktivnosti, jer već pola sata nakon početka blokade započeli su sastavljanjem dnevnog rasporeda za sutra.

– Neće biti predavanja, kolokvija i seminara, međutim profesori će moći boraviti u svojim kabinetima gdje će održavati konzultacije, a i ispite ako je to neophodno. Mi ćemo pak organizirati različite aktivnosti kao što je joga, projekcije filmova, debatna te informatička radionica, a pokušat ćemo što prije stupiti u kontakt s profesorima koji su voljni održati neformalna predavanja sukladna situaciji u kojoj se nalazimo, pojasnio je jedan od studentskih predstavnika.

Započeta studentska akcija dobila je i potporu profesora te dekana prof.dr. Elvia Baccarinia koji je studentima omogućio da cijelu noć imaju na raspolaganju studentsku službu, a nije izostala ni potpora Studentskog zbora Filozofskog faklulteta, koji se prema riječima njegovog predsjednika Sanjina Matijevića opredijelio za pružanje pune podrške.

Prema najavama studenata u četvrtak će se blokirati i ostale zgrade u kojima djeluje Filozofski fakultet, a riječ je o zgradi na Klobučarićevom trgu te Odsjeku za psihologiju u Akademiji za primijenjenu umjetnost. Međutim blokada tih objekata organizirat će se samo preko dana, za vrijeme održavanja nastave.

Izvor