REX, četvrtak, 23. april, 15:00-18:00 - Centar za liberterske studije i ANARHO SANKERI predstavljaju knjigu R.M.Džounsa - Fabrički komiteti u ruskoj revoluciji i G.P.Maksimova - Sindikalisti u ruskoj revoluciji.

Kolektiv Anarho-sankeri vas poziva da u cetvrtak 23. aprila, izmedju 15 i 18h, dodjete na cajanku i predstavljanje novog izdanja Centra za liberterske studije, knjige R.M.Dzounsa -Fabricki komiteti u ruskoj revoluciji i G.P.Maksimova-Sindikalisti u ruskoj revoluciji. Spontana teznja radnika da organizuju fabricke komitete i da intervenisu u procesu upravljanja fabrikama neizbezno je ohrabrena revolucijom zbog koje su radnici verovali da sredstva za proizvodnju u citavoj zemlji sada pripadaju njima i da njima mogu upravljati po svom nahodjenju i u sopstvenom interesu. Ono sto je zapocelo pre Oktobarske revolucije sada se odigravalo cesce i otvorenije i, za trenutak, nista nije moglo zadrzati talas pobune. (Edvard Halet Kar)

Anarho-sindikalisti su, sa svoje strane, polozili svoje nade u fabricke komitete kao nukleuse buduceg slobodarskog drustva. Vizija novog sveta zasnovanog na industrijskoj proizvodnji nije im bila strana. I zaista, povremeno su izrazavali gotovo futuristicku veru u moc masine...Ali sindikalisti nisu bili neupitni sledbenici masovne proizvodnje. Pod dubokim uticajem Bakunjina i Kropotkina, uvidjali su opasnost covekovog zaglavljivanja u zupcanike i poluge centralizovane industrijske masine. I oni su trazili...decentralizovano drustvo radnickih organizacija gde bi radnici uistinu bili gospodari nad sopstvenom sudbinom. Sa svojim sloganom-radnicke kontrole-sindikalisti su ostavarivali uticaj u fabrickim komitetima mnogostruko veci u odnosu na svoju velicinu.(Pol Avrich)

Dodjite na caj, cajne kolutice i razgovor sa Anarho-sankerima.


Anarho-sankeri su nezavisni samoupravni kolektiv. Kolektivu moze da se prikljuci svako ko zeli da se ukljuci u rad na projektu Samoupravni sank, a formiralo ga je nekoliko clanova i clanica Anarho-sindikalisticke inicijative (ASI). Projekat Samoupravni sank otpoceo je svoj rad 14. marta 2009. u okviru debatnog programa Kulturnog centra Rex: KAFE NOVI DRUSTVENI ODNOSI. Svakog radnog dana od 15-18 casova kolektiv predstavlja publici i posetiocima/posetiteljkama Rexa neke principe samoorganizovanja i samouprave, na primeru vodjenja jednog sanka i pripadajuceg kafea. Na sanku mozete dobiti caj, kafu i klaker, uz donaciju koju mozete ubaciti u zivopisnu kutiju za priloge sa sloganom: Donacija za caj, kafu i Revoluciju. Svoja iskustva iz prve faze ovako koncipiranog rada i samouprave, Anarho-sankeri ce rado podeliti sa publikom i tokom ove, poslednje nedelje svog svakodnevnog angazmana u KAFEU NOVI DRUSTVENI ODNOSI.