U sklopu svoje nedavne balkanske turneje, 20. maja ove godine Beograd je posetio potpredsednik SAD-a Džozef Bajden. Ova turneja je za cilj imala kontrolu napretka procesa koje u interesu krupnog kapitala sprovode lokalni vlastodršci. Džozef Bajden u tom smislu predstavlja pravi simbol krvave sprege politike i biznisa koja održava stanje globalne eksploatacije i rata. Usled te činjenice drugovi i drugarice iz Anarho-sindikalističke inicijative, ali i drugi aktivisti sa slobodarske revolucionarne levice odlučili su da makar na simboličnom nivou iskažu protest zbog posete ovog kapitalističkog zločinca.

Nekoliko dana pre Bajdenovog dolaska stanovništvo je upozoravano na vandredne mere bezbednosti koje će biti primenjivane tokom njegove posete, no ništa nije moglo da nas pripremi na tako sveobuhvatnu i intenzivnu demonstraciju sile i bahatosti. U Beogradu je 20. maja uvedeno nezvanično vanredno stanje sa preko 10.000 policajaca na ulicama i oko 350 agenata američkih službi bezbednosti za koje javnost zna, koji su bili raspoređeni po prestonici. Sva javna okupljanja su bila najstrože zabranjena, a maršruta kojom je prolazilo Bajdenovo vozilo kroz centar grada je u potpunosti pokrivena policijom koja je bila raspoređena na svakih nekoliko metara. Takvo stanje nam je pružilo još više podsticaja da sprovedemo svoju akciju do kraja jer se ona transformisala iz pukog protesta protiv Bajdenove posete i u protest protiv zastrašivanja stanovništva i diktatorskih metoda vladajuće klase u Srbiji.

Pola sata pred samu akciju dvadesetak drugova i drugarica koji su u njoj učestvovali prikriveno se okupilo u okolini mesta na kome je akcija održana i nakon procene situacije, pristupili smo sprovođenju akcije. Akcija je održana u centru Beograda, u Ulici kneza Mihajla. Usled represivne atmosfere očekivali smo privođenja pa je u skladu sa tim dogovoreno da simbolični čin spaljivanja zastave SAD-a i čitanja protestnog proglasa obavi samo jedna osoba, kako bi što manji broj aktivista bio izložen represiji. Akciju je sproveo drug Ratibor Trivunac, član beogradske lokalne grupe ASI-ja, koji je više puta imao iskustva sa represivnim državnim aparatom. Prolaznici koji su prisustvovali spaljivanju zastave SAD-a su na akciju reagovali veoma dobro, a sam govor je propraćen burnim aplauzom.

Video snimak možete pogledati na Internetu: http://www.youtube.com/watch?v=feQs_wgX6us

Nekoliko trenutaka nakon završetka akcije policija je legitimisala našeg druga i privela njega i devojku koja je snimala događaj. Nakon što su sprovedeni u policijsku stanicu devojka je puštena na "slobodu", dok je drug Trivunac sproveden kod sudije Gorana Milutinovića gde mu je po hitnom postupku suđeno. Kao što smo napomenuli očekivali smo privođenje, ali nismo mogli da očekujemo da će sud ići toliko daleko da druga Ratibora osudi na kaznu od deset dana zatvora koja je u skladu sa članom 305 Zakona o prekršajima stupila na snagu odmah, pre isteka roka za žalbu i bez mogućnosti odlaganja izvršenja. Ratibor je zatim transportovan u zatvor Padinska Skela. ASI je otpočela kampanju za njegovo oslobađanje, a njegov branilac je odmah podneo žalbu na izrečenu kaznu.

Prema svedočenju druga Trivunca, na primeru zatvora najbolje se može videti suština državnog sistema - nečovečni uslovi života, nejestiva hrana, tragična sanitarna situacija i patološka atmosfera straha i represije. Dijapazon zatvorenika je bio veoma širok, od ljudi koji su dobili zatvorske kazne zbog prošenja ispred crkve preko narko-dilera i ilegalnih imigranata sve do druga Trivunca koji je zaglavio zbog spaljivanja simbola globalne eksplatacije i rata, a rasizam sistema vrlo je jasan budući da gotovo pola zatvorenih čine Romi.

Reakcije na sam događaj u medijima i domaćoj javnosti su se kretale od "neutralnog" izveštavanja o samoj akciji i presudi drugu Ratiboru, do otvorene osude državne reakcije i pružanja potpune podrške našem pokretu. Pošto mnogi novinari nisu upoznati sa našim stavovima kao ni sa specifičnim značenjima koja pridajemo određenim pojmovima, u javnosti je više puta dolazilo do pogrešnih interpretacija, pa čak i potpuno pogrešnih tumačenja naših stavova i naše delatnosti. Nadamo se da će toga u budućnosti biti znatno manje, kako se novinari i čitava javnost budu sve češće susretali sa našim delovanjem i bolje se informisali o našim stavovima. Takođe, bitno je naglasiti i veliku podršku koja nam je pružena od strane anarhističkih i anarhosindikalističkih organizacija iz regiona i čitavog sveta.

U centru Beograda je 22. maja organizovan nelegalni protest solidarnosti sa Ratiborom na kome se pod sloganima „Sloboda za Ratibora“ i „Smrt državnom fašizmu“ okupilo oko sedamdeset ljudi. Nakon čitanja protestnog proglasa policija je privela drugaricu Maju K. što je izazvalo sukob između okupljenih aktivista i policije. Pokušali smo da sprečimo da policija u civilu odveze drugaricu Maju u neobeleženom automobilu, ali je u roku desetak minuta intervenisalo više desetina policajaca koji su fizičkom silom raščistili prostor oko automobila. Nekoliko trenutaka nakon što je Maja odvezena protestu se priključio Ratibor čija je žalba na presudu usvojena i koji je do ponovnog suđenja pušten na "slobodu". Razgnevljeni privođenjem naše drugarice kolektivno smo se uputili ka policijskoj stanici u koju je odvedena, no ponovo smo zaustavljeni u Ulici 29. novembra od strane jakih policijskih snaga koje nam nisu dale da priđemo policijskoj stanici. Nismo hteli da se raziđemo dok se ne uverimo da je sa Majom sve u redu, pa je policija posle kraćeg natezanja dozvolila jednom našem predstavniku da ode do stanice i vidi se sa njom kako bi mogao da javi ostalima. Nakon izvođenja pred dežurnog gradskog sudiju, drugarici Maji je određena kazna od 9000 dinara zbog navodnog „organizovanja neprijavljenog skupa“.

Video snimak možete pogledati na Internetu: http://www.youtube.com/watch?v=Z-MPBaAXcnQ

Posle svega možemo zaključiti da nedavni događaji svedoče sa jedne strane o servilnosti srpskih vlasti i njihovom otvorenom radu u interesu kapitala, dok sa druge strane govore da svaki, pa čak i samo simbolični čin otpora represiji, izaziva paniku i strah kod gazda i političara. Njihov svet se raspada i grca u svetskoj ekonomskoj krizi, oni su toga svesni, i kao i uvek u istoriji spremni su da svoje privilegije brane krvlju. Za nas su ovi događaji podsticaj koji će nas motivisati da se sa još većim žarom borimo za slobodu. Uvereni smo da se posle žestokih osuda u javnosti ni jedan sudija neće usuditi da na ponovnom suđenju osudi Ratibora na zatvorsku kaznu, no javnost ćemo u tom smislu redovno obaveštavati o novostima.

Smrt državi, kapitalizmu i imperijalizmu!


Sindikalna konfederacija „Anarho-sindikalistička inicijativa“,
sekcija Međunarodnog udruženja radnika i radnica