U utorak, 23.marta, održano je drugo ročište u političkom procesu protiv šestoro beogradskih anarhista. Ucenjeni odlaganjem suđenja za mesec dana, i prolongiranjem montiranog procesa unedogled, optuženi su primorani da se drugo ročište održi bez prisustva zainteresovane javnosti, koja se u velikom broju okupila u holu suda. Čak je i najbližoj rodbini bilo onemogućeno da prisustvuje ročištu. Optuženi i njihovi advokati su samo iz medija, koji su preneli izjavu portparola Republičkog javnog tužilaštva Tome Zorića, saznali da je optužnica protiv njih promenjena i da je krivično delo za koje su optuženi prekvalifikovano od prvobitne kvalifikacije „međunarodni terorizam“ u „izazivanje opšte opasnosti“. Ni oni ni njihovi advokati nisu pre drugog sudskog ročišta dobili tu izmenjenu optužnicu i upoznali su se sa njom tek na dan suđenja – u jednosatnoj pauzi koju im je za to dao sudija Dragoljub Gerasimović, koji sada sudi po skraćenom postupku. Prema novoj optužnici, šestoro beogradskih anarhista optuženi su za podstrekivanje i izvršenje napada na Grčku ambasadu u Beogradu sa ciljem podrške grčkom slobodaruTodorisu Iliopulosu, „čime su počinili krivično delo izazivanja opšte opasnosti“. Izmena optužnice izvršena je dopisom koju je Više javno tužilašto u Beogradu 22. marta napisalo i dostavilo Višem sudu u Beogradu u kome u prvoj rečenici kaže da se sudu vraćaju spisi krivičnog predmeta K-1633/10 „zajedno sa izmenjenom optužbom koja glasi“, a potom se gotovo doslovno ponavlja izreka prvobitne optužnice u kojoj su, bez ikakvog obrazloženja, izmenjeni samo nazivi krivičnog dela za koje se optuženi optužuju i paragrafi krivičnog zakokoji se generalno odnose na ta dela. Za razliku od prethodne optužnice, Tužilaštvo je pod pritiskom javnosti odlučilo da odustane od pokušaja kriminalizacije naše organizacije, pa u ovoj verziji optužnice ne postoji teza da je navedeno delo počinjeno u organizaciji Sindikalne konfederacije „Anarhosindikalistička inicijativa“ (ASI). Na osnovu ove fabrikovane optužnice, po drugi put politički kvalifikujući prekršaj načinjen od strane nepoznatih osoba pred grčkom ambasadom kao krivično delo za koje se optužuje beogradska šestorka, država nastavlja represiju nad slobodarima i istaknutim članovima naše organizacije. Kontradikcije kojima obiluje optužnica su osnova na kojoj odbrana optuženih uspešno demonstrira neodrživost teza tužilaštva. Ponovo je, na primer, potvrđeno da Ivan Savić i Nikola Mitrović uopšte nisu bili na licu mesta, kako je to navedeno u optužnici. Nastavak suđenja, na kome se očekuje i donošenje presude, zakazan je za 23. april. Tada će biti saslušan još jedan svedok odbrane, a zatim će doći do izlaganja završnih reči.

Represija protiv slobodara u regionu se ne završava nastavkom političkog procesa protiv beogradske šestorke. Hrvatski građanin Davor Bilić, zarobljenik države Srbije, koji je uhapšen 17. februara i osumnjičen za „ometanje pravde“, za vreme trajanja prvog pretresa tokom suđenja šestoro beogradskih anarhista, dana 25. marta je celo prepodne čekao pred Hrvatskim konzulatom, da bi bio primljen tek pred kraj radnog vremena, nakon intervencija iz Hrvatske. Službenici Konzulata su odbili da kažu svoja imena i da Davoru izdaju bilo kakvu potvrdu o tome da je Konzulat obavešten o slučaju političkog procesa koji se vodi protiv njega. Nakon kratkog razgovora sa „Zamjenikom voditelja konzularnog odjela“, napisao je izjavu, a zatim bio isteran od strane zaposlenih u Konzulatu uz pretnje zvanjem policije i nasiljem.

ASI ponovo zahteva od države Srbije da povuče besmislenu optužnicu protiv beogradske šestorke i u potpunosti obustavi farsični proces koji se protiv njih vodi. Takođe, zahtevamo da se ne podižu optužnice protiv trojice drugova uhapšenih u Vršcu i dvoje uhapšenih na suđenju šestorki, svih bespravno osumnjičenih za krivično delo „ometanje pravde“, te da se i ti procesi što pre okončaju i našim prijateljima omogući da se vrate svojim domovima.


U Beogradu
26. marta 2010.

Sekretarijat Sindikalne konfederacije „Anarhosindikalistička inicijativa",
sekcije Međunarodnog udruženja radnika i radnica


U nastavku sledi pismo Davora Bilića Konzulatu RH:

25. 03. 2010.

Stigao sam u Beograd 17.2. Policija mi je oduzela putovnicu istog dana i određen mi je pritvor od 48 sati. Bez obzira na to zadržan sam u pritvoru satima duže. Nakon toga mi je zabranjeno da napustim Srbiju do daljenjega. Dakle, imam potvrdu za „mjeru zabrane napuštanja boravišta“. Imam obavezu da se javljam svakog drugog ponedjeljka u policijsku stanicu na Zvezdari u Beogradu.

Putovnicu ću dobiti kada se završi sudski postupak koji se vodi protiv mene u Srbiji. Prilažem vam fotokopiju o mom slučaju – riješenje o mjeri zadržavanja i ostalo.

Tražim pomoć s obzirom da se ovdje teško snalazim. Planirao sam ostati u Beogradu jedan dan, a zadržan sam preko mjesec dana. Točnije, mjesec i tjedan dana. Imam probleme sa smještajem, financijama, hranom i ostalim. Stvarno se teško snalazim. Siguran sam da ste u medijima čitali o svemu ovome, a i za vrijeme trajanja mog pritvora ste obaviješteni više puta. Trebam li opet stajati cijeli dan pred konzulatom kao danas? Upravo sam obavio razgovor sa Zamjenikom voditelja konzularnog odjela u Hrvatskom konzulatu. Samo da znate: ne odbijam pomoć, već tražim pomoć.

S poštovanjem,
Davor Bilić