Anarhosindikalistička inicijativa (ASI) poziva narod da nastavi sa samoorganizovanjem u borbi protiv stihije, i da ne dozvoli da uzajamnu pomoć koju ovih dana radnice i radnici nesebično pružaju jedni drugima bude zloupotrebljena u parlamentarno-političke svrhe. Takođe, ASI poziva na oštar i samoorganizovan odgovor naroda na sve slučajeve profiterstva onih koji su spremni da gaze preko leševa kako bi sačuvali ili napravili još novca.

Srbiju i Bosnu i Hercegovinu su u poslednja dva dana zadesile katastrofalne vremenske nepogode. One su dovele do poplava koje su do sada već odnele mnoge živote i načinile ogromnu materijalnu štetu. Raspad sistema zaštite, postavljenog na eksploatatorske osnove, loše organizovanog i nespremnog na ovakva dešavanja praćen je očekivanim ponašanjem pripadnika vladajuće klase – političari su pohrlili da se slikaju na kiši, pokušavajući da ojačaju i podignu svoj rejting, trgovački mešetari su uveliko podigli cene proizvoda nužnih za preživljavanje u ovakvim uslovima, dok raznorazni „vlasnici“ čamaca i motorizacije još uvek odbijaju da svoje „vlasništvo“ stave u službu zaštite života ljudi.

Sa druge strane, snaga samoorganizovanog naroda spremnog da pomogne unesrećenima je toliko prisutna i očigledna, tako da je politička vrhuška odlučila da svoju nesposobnost da organizuje društveni život na bezbedan način nadomesti oslanjajući se na iskonski poriv za solidarnošću koji se manifestuje u ovakvim situacijama. Samoorganizovane grupe građana, studenata, đaka, profesionalnih i sportskih društava, članova sindikata, kao i azilanata, svuda primerom pokazuju kako je moguće organizovati se protiv nepogode. Anarhosindikalistička inicijativa poziva narod da iskoristi sve što je potrebno kako bi se spasli životi, domovi i društvena imovina, ne obazirući se na formalistička zapomaganja bogataša i njihovih pomagača.

Velike krize na najtragičniji način pokazuju nehumanost i neorganizovanost sistema u kome živimo, a spontane reakcije stotina hiljada ljudi spremnih da pokažu solidarnost i pruže pomoć onima kojima je potrebna predstavljaju snagu na koju se treba osloniti u borbi za život dostojan čoveka.

Generalni sekretarijat Anarhosindikalističke inicijative
Sekcije Međunarodnog udruženja radnika i radnica