Kraljevo - Zaposleni u ušćanskom "Ekonomu" odlučili su da fabriku preuzmu u svoje ruke. Ogorčeni velikim gubicima, otpuštanjem i smanjivanjem primanja, oni su "motkama i pajserima" iz kancelarije i fabrike oterali direktora Rodoljuba Biorca. Odmah su zakazali zbor i na njemu odlučili da raspuste skupštinu i upravni odbor, a potom da izaberu novo rukovodstvo. Da li će ih u tome sprečiti zakon, pokazaće predstojeći dani.

Nezadovoljstvo Ušćana kulminiralo je izveštajem da je njihova fabrika poslovala s gubitkom. Tražili su, kažu, objašnjenje od rukovodstva, ali su naišli na zid ćutanja.

-Imali smo volju da saslušamo rukovodioce, ali njih to kao da nije zanimalo. Sumnjamo da su rezultati našeg rada negativni. Poznato je da smo puni posla i narudžbina, otkud sad gubitak? Neko očigledno falsifikuje naš trud. Nemamo poverenje u direktora i radnici su ga najurili. Videćemo šta će se zbivati u narednim danima.

Ušćani žele da raspuste sve organe rukovođenja i izaberu nove, ali pitanje je hoće li u tome uspeti. Većinski vlasnik nekad stabilnog ušćanskog kolektiva je mariborski "Primat", čijim je sredstvima osamdesetih godina izgrađen. Slovenci su pretprošle godine uspeli da preuzmu fabriku, ali po, trdnjama radnika - nisu ispunili svoja obećanja.

-Direktor je rekao da su Slovenci većinski vlasnici i niko se nije bunio. Obećali su da neće biti otpuštanja i smanjivanja zarada, ali dešava se i jedno i drugo. Zbog toga ćemo tražiti od lokalne samouprave da ovaj ugovor sa Slovencima raskine - kažu predstavnici dvaju sindikata.

Fabrika, u kojoj se proizvode metalne police, sigurnosne brave i druga metalna galanterija, do skora je bila primer uspešnog kolektiva. Većina proizvoda prodavana je na stranom tržištu, a prvi potres fabrika je doživela prilikom preuzimanja vlasništva.

Tadašnji čelnici Raškog okruga pokušavali su na sve načine da dokažu kako fabrika pripada Ušćanima, ali zakon je bio na strani Slovenaca. Prilikom preuzimanja fabrike, obećali su da će ulagati u modernizaciju proizvodnje i da neće biti otpuštanja radnika. Oni, pak, tvrde da je sve "po zlu krenulo".

Direktor Biorac za sada ne želi da komentariše događanja u fabrici i za novinare je "nedostupan". Slovenci su na putu ka Srbiji.