Podgorica - Branioci mašinovođe Slobodana Drobnjaka, koji je upravljao vozom koji se survao u Crnoj Gori, uložili žalbu na određivanje pritvora.

"Drobnjaku je pritvor određen zbog opasnosti od bekstva i mogućnosti uticaja na svedoke. Potpuno je besmisleno da bekstvo može biti razlog za određivanje pritvora, jer je on juče operisan i predstoji mu duže lečenje. Što se tiče mogućeg uticaja na svedoke, ni to ne stoji, jer je on već dva puta dao detaljnu izjavu", kazao je branilac Goran Rodić za podgoričku štampu.

Dragana Vujović i Goran Rodić branioci su mašinovođe, koji je upravljao vozom koji se u ponedeljak survao u kanjon Morače kod Podgorice.

Osnovni tužilac u Podgorici Veselin Vučković sinoć je sudiji Osnovnog suda Zoranu Radoviću podneo zahtev za otvaranje istrage protiv Drobnjaka, zbog sumnje da je izvršio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Drobnjaku je određen jednomesečni pritvor.

Podgoričke "Vijesti" su danas objavile da je utvrđeno da Drobnjak nije imao alkohola u krvi.

Dragana Vujović je podgoričkom "Danu" kazala i da ima dokaze da je neko iz ekipe Železnice Crne Gore, koja radi na osposobljavanju dela pruge, pokušao da sa lica mesta ukloni dokaze, odnosno da odnese pojedine delove kobnog voza ali da ih je u tome sprečila policija. Pojedini preživeli putnici voza pokazali su spremnost da posvedoče da su pokušali da sa posadom voza pokrenu ručne kočnice, ali da im to nije uspelo.

Prema retrospektivi poslednjih minuta uoči udesa, koju objavljuje podgorička štampa, voz je nekontrolisano jurio više od 13 kilomatara bez kontrole i prošao most na Maloj reci na visini od 315 metara, ušao u tunel gde je ispao iz šina od udara, čime mu se malo smanjilo ubrzanje, nakon čega se survao.

Mediji objavljuju ocene saobraćajnih stručnjaka, koji negiraju tvrdnje Uprave Železnice Crne Gore da su mašinovođa i posada voza krivci za nesreću navodeći, da oni nikako ne mogu jedini biti odgovorni.

Izvor