Od 350.000 zahteva Fondu PIO za pokrivanje staža osiguranja, najmanje trećina neregularna i biće odbijena

Fond penzijskog osiguranja je u zakonskom roku primio ukupno oko 350.000 zahteva za pokrivanje "rupa" u stažu osiguranja. Međutim, prema prvim i još nepotpunim podacima kojima raspolaže Ministarstvo rada i invalidsko-penzijskog osiguranja, bar 30 odsto tih prijava biće odbačeno!

- Na osnovu dosadašnjeg uvida u prijave i razgovora s mnogim radnicima, računamo da se bar trećina zahteva odnosi na radnike koje poslodavci nisu ni prijavljivali, nego su ih držali "na crno". Mi smo odlučili da Fond primi sve, čak i nepotpune zahteve koji stignu do 14. januara, a mogli su da se upute i poštom i tek se obrađuju. Kada taj posao u Fondu bude okončan, videćemo koliko ljudi tačno ispunjava uslove iz zakona da im se prizna neuplaćeni deo doprinosa, a koliko ne. Pošto je reč o primeni leks specijalisa, Zakonu koji važi samo za radnike koje je poslodavac prijavio, svi oni koji nisu bili prijavljeni i nije im uplaćen staž osiguranja, ne mogu da računaju da će im zahtevi biti pozitivno rešeni, tako da im ostaju samo odredbe Zakona o penzijskom osiguranju - izjavila je za Glas Ljiljana Radifković, pomoćnik ministra.

Ona kaže da su poslodavci podneli bar polovinu od ukupno pristiglih zahteva. U onim slučajevima kada nedostaje neki od traženih dokumenata (kopija lične karte, radničke knjižice) Fond će, prema rečima Radifkovićke, direktno kontaktirati poslodavca i radnika, kako bi popunili ostalu dokumentaciju.

Polovinom septembra donet je zakon koji je omogućio povezivanje staža osiguranja zaposlenima u periodu od 1. januara 1991. do 31. decembra 2002. godine. Svi oni kojima u tom periodu iz bilo kog razloga nisu bili uplaćeni doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje, mogli su u roku od tri meseca, odnosno do 14. januara, da podnesu zahteve da im država prizna taj staž. Nepovoljno je to što "rupe" neće biti obračunate prema stvarnim zaradama radnika i njegovoj školskoj spremi, nego prema najnižim stopama doprinosa za nekvalifikovane radnike.

- Svaki radnik će moći da povuče svoj zahtev kod Fonda za pokrivanje staža osiguranja, pre nego što dobije konačno rešenje o penzionisanju ukoliko utvrdi da će mu penzija biti znatno niža od one koju bi imao da nije "pokrivao" nedostajući staž - izjavila je Radifkovićeva. Ona je za Glas ponovila obećanje da će od stručnjaka u Fondu tražiti da savetuje svakog budućeg penzionera o tome koja je varijanta za njega povoljnija.

Izvor