Ovo je TikiWiki CMS/Groupware v1.9.11 -Sirius- © 2002–2008 od Tiki društvo Sub 13 of Apr, 2024 [10:35 UTC]
Borba na radnom mestu
Međunarodne aktivnosti
Istorija, teorija i kultura
Onlajn korisnici
Mi imamo 205 onlajn korisnika

Forum: Društvo

Forumi->Društvo->Polno prenosive bolesti

Hal 9000
Hal 9000
posts:230
5 zvezde
Polno prenosive bolesti


Sida, najozloglašenija bolest današnjice, naterala je mnoge da dobro razmisle pre nego što će se upustiti u nezaštićeni seksualni odnos sa neznancem. Ovo je umnogome ograničilo i širenje drugih bolesti koje se prenose seksom, nekad strašnih a danas zaboravljenih sifilisa, gonoreje, kondiloma... Pa ipak, i pored svega ovoga, seksualno prenosive bolesti su opet u ofanzivi; pored sve pažnje koja se poklanja sidi, gotovo da nezapaženo prolaze podaci o novoj ekspanziji nekih već zaboravljenih oboljenja.

Hlamidija


Šta je to?
Jedna od najčešćih polnih infekcija. Lako se prenosi, a obično napada ženske i muške polne organe; no, hlamidija zna da se prenese i na grlo, rektum i oči.

Kako se prenosi?
Prenosi se obično nekom vrstom seksualne aktivnosti: vaginalnim ili analnim seksom, oralnim seksom (ovo je mnogo ređe) i preko seksualnih pomagala. Može se preneti i sa majke na bebu na porođaju.

Simptomi
Postoji jedan razlog zbog kojeg ovu bolest smatraju izuzetno podmuklom: čak 70 odsto žena i 50 odsto muškaraca ne pokazuju nikakve simptome oboljenja ili imaju simptome tako blage da jednostavno ne obraćaju pažnju na njih. Ovo ih čini idealnim prenosiocima bolesti.

Simptomi kod žena, ukoliko se jave, jesu neobičan vaginalni sekret, bol pri mokrenju, krvarenje između dve menstruacije, bol ili krvarenje za vreme seksa i bol u donjem delu stomaka.
Simptomi kod muškaraca su beličasti sekret koji se pojavljuje na vrhu penisa, bol prilikom mokrenja i bol i oticanje testisa.

Kako se leči?
Lečenje je, na svu sreću, prilično jednostavno: antibioticima, u trajanju do dve nedelje. Obavezno je simultano lečenje oba partnera. Ako se ne leči, može izazvati vanmateričnu trudnoću, blokirati Falopijeve cevi, hroničan bol u predelu karlice, pobačaj (kod žena) i bolnog otoka testisa i Rajterovog sindroma (upala zglobova, uretre i očiju).


Gonoreja


Šta je to?
Popularni triper je infekcija genitalija, uretre, rektuma i grla. Ređe (ali dešava se) može napasti krv, kožu, zglobove i oči.

Kako se prenosi?
Prenošenje je prilično lako i to vaginalnim, oralnim ili analnim seksom, bliskim fizičkim kontaktom sa genitalijama, seksualnim pomagalima, ali i na bebu preko majke pri porođaju. Takođe, može se preneti, preko prstiju, na oči.

Simptomi
I gonoreja je podmukla, naročito kod žena: čak 50 odsto pripadnica lepšeg pola ne pokazuje bilo kakve simptome kad se zarazi gonorejom, dok je kod muškaraca taj broj jedva 10 odsto. Od infekcije do pojave prvih simptoma obično prođe od 10 do 14 dana. Gonoreja grla obično prolazi bez ikakvih simptoma.

Kod žena, simptomi su sledeći: vodenasti vaginalni sekret jakog mirisa i žute ili zelene boje; bol pri mokrenju; iritacija ili bol u anusu; osetljivost u predelu karlice i donjeg stomaka. Kod muškaraca, situacija je slična: beli, žuti ili zeleni sekret iz penisa (zato se ova bolest u narodu zove i "kapavac", bol pri mokrenju i iritacija ili bol u anusu.

Kako se leči
Najbolje se leči ako se rano primeti, jednom dozom antibiotika. Podrazumeva se simultano lečenje oba partnera.
Ako se ne leči, gonoreja može blokirati Falopijeve cevi, izazivajući neplodnost, hroničan bol u karlici i vanmateričnu trudnoću; kod beba, gonoreja koju majka prenese rukom na oko može dovesti do slepila. Kod muškaraca, nelečenje može dovesti do hronične upale testisa i upale prostate, kao i do steriliteta.


Genitalni herpes


Šta je to?
Bolest koju izaziva virus herpes simpledž, odnosno podvrsta koja napada genitalnu i analnu oblast.

Kako se prenosi?
Direktnim kontaktom genitalija, odnosno vaginalnim, oralnim ili analnim seksom ili preko seksualnih igračaka. Posebno su zarazni plikovi koje izaziva ova bolest; kondomi su samo delimično efikasna zaštita protiv herpesa.

Simptomi
Ljudi uglavnom ne pokazuju simptome zaraze virusom ili ih ne prepoznaju ako su blagi. Inkubacija traje od tri do četiri dana. Ako su jasni, simptomi su sledeći: plikovi ispunjeni tečnošću koji ostavljaju bolne rane kada puknu; glavobolja, bol u leđima, nadute žlezde i groznica; svrab u genitalnoj i analnoj oblasti; bol pri mokrenju.

Kako se leči?
Ovaj virus se, kada se jednom nastani u organizmu, nikad više ne izbacuje. Na svu sreću, mališa nije previše opasan, pa je nepoznato da je ikad izazvao neku veću zdravstvenu komplikaciju.
Inače, leči se uobičajenom antivirusnom terapijom.


Šuga


Izaziva je šugarac, mali parazit nevidljiv za golo oko. Ženka ovog zlotvora kopa po koži da bi snela jaja. Iz ovih se razvijaju mladi koji su u roku od 10 dana i sami spremni za razmnožavanje.

Kako se prenosi?
Paraziti se lako prenose bliskim fizičkim kontaktom sa zaraženom osobom. Oni mogu živeti tri dana bez domaćina, pa ih je, dakle, moguće preneti i preko odeće, posteljine i peškira.

Simptomi
Nesnosan svrab na šakama, posebno između prstiju; ispod pazuha; na ručnim zglobovima i laktovima; na genitalijama; na donjem delu zadnjice.

Kako se leči?
Terapija je jednostavna i uključuje mazanje posebne kreme po telu. Šuga ne izaziva druge zdravstvene probleme.


Sifilis


Šta je to?
Bakterijska infekcija; ima primarnu i sekundarnu fazu, koje su veoma zarazne, i treću, latentnu, u koju se ulazi ako se bolest ne leči.

Kako se prenosi?
Lako ga je preneti vaginalnim, oralnim i analnim seksom, preko seksualnih igračaka, direktnim kontaktom sa ranicama koje je izazvao sifilis, kao i sa majke na bebu prilikom porođaja.

Simptomi
Sifilisu je ponekad potrebno i do tri meseca da pokaže svoje ružno lice. U primarnoj fazi pojavljuju se ranice koje ne bole; locirane su na vulvi, uretri i grliću materice kod žena, odnosno na penisu kod muškaraca. Ponekad se pojavljuju i na anusu i ustima; ranice su veoma infektivne. Drugi stadijum karakterišu, tri do šest nedelja posle pojave ranica, osip koji pokriva celo telo, suvo grlo i glavobolja, bela skrama po ustima, gubitak kose, oticanje žlezda, pojava formacija nalik bradavicama u genitalnoj i analnoj oblasti. Drugi stadijum sifilisa je veoma zarazan. Ako se sifilis ne leči u nekom od ova dva stadijuma, a može mirovati godinama: prešao je u treću, latentnu fazu. Ako se aktivira (ovo se događa i desetak godina posle infekcije), sifilis u trećoj fazi može naneti ozbiljnu štetu srcu, mozgu, očima, unutrašnjim organima i nervnom sistemu, kao i gotovo svim ostalim tkivima organizma.

Kako se leči?
Ukoliko se na vreme ustanovi, sifilis nije komplikovano izlečiti: injekcijama ili tabletama antibiotika. Može se lečiti i u trećoj fazi, ali sa daleko manje uspeha.

Osim nabrojanih, postoji još niz polno prenosivih bolesti koje, doduše, nisu tako opasne, ali su u svakom slučaju nezgodne

Budite oprezni! wink

  korisnik je offline
u: Sub 15 of Apr, 2006 [12:47 UTC] ocena: 0.00 čitanja: 24526

Prikaži poruke:
 
Narodni ustanak u GrčkojUndefined rss id 2
Pažnja!


GNU FDL Powered by TikiWiki Powered by PHP Powered by Smarty Powered by ADOdb Napravljeno uz pomoć CSS Powered by RDF osnaženo sa HAWHAW
rss Članci RSS Galerije slika RSS Forumi rss Direktorijumi
[ Vreme izvršavanja: 0.10 sekundi ]   [ Korišćena memorija: 3.83MB ]   [ 81 upita baze podataka ]   [ GZIP Disabled ]   [ Opterećenje servera: 0.77 ]