Ovo je TikiWiki CMS/Groupware v1.9.11 -Sirius- © 2002–2008 od Tiki društvo Pon 22 of Jul, 2024 [05:52 UTC]
Borba na radnom mestu
Međunarodne aktivnosti
Istorija, teorija i kultura
Onlajn korisnici
Mi imamo 270 onlajn korisnika

Forum: Prevodi

Forumi->Prevodi->Šok koridor

rata
rata
posts:201
4 zvezde
Šok koridor


Objavljeno na jednom postmodernističkom sajtu.

R.

Moguca saradnja? Komunikacija sa Anarho-sindikalistickom incijativom

Poruka koja je na email listu naše grupe došla od Centra za liberterske studije (CLS), jednog od tela Anarho-sindikalističke inicijative (ASI, http://www.inicijativa.org), i uz tu poruku: naš odgovor, tj. "Predlog za saradnju".


From: "Centar za liberterske studije"
To:
Sent: Wednesday, June 21, 2006 5:41 PM
Subject: (zluradi-paradi) Emil Puze: Sabotaza

Pozdrav, CLS namerava da u okviru svoje edicije "Kuka i motika" objavi i tekst "Sabotaza" koji je preveo clan vase grupe koji nam je porucio da trazimo tekst preko maila.

Pozdrav
CLS

PS. prethodni mail iste sadrzine koji nije poslat sa zvanicne adrese CLS ne smatrajte zvanicnim.Sledi i naš odgovor, tj. Predlog za saradnju, koji prvo objavljujemo ovde, a nakon 10 minuta od objavljivanja šaljemo i na adresu sa koje smo dobili mail. Naravno, ne radi se o nekom fetišu "transparentnosti", već o želji da komunikacija (i eventualna saradnja) sa ASI-jem bude zvanična i formalna. Razlozi se nalaze u tekstu koji sledi. Prijatno vam bilo, naše drago zluradništvo!Grupa Zluradi Paradi,
Anarho-sindikalističkoj inicijativi (ASI)
Centru za liberterske studije (CLS)

Četvrtak, 22. jun 2006. godine

PREDLOG ZA SARADNJU

Grupa Zluradi Paradi voljna je da pomogne Anarho-sindikalističkoj inicijativi (ASI) i Centru za liberterske studije (CLS), i rado se odazivamo Vašem polu-zvaničnom pozivu na saradnju.

Kao neformalna grupa, Zluradi Paradi neformalno i sarađuje – ali u onoj meri u kojoj su i grupe sa kojima sarađuje neformalne; smatramo da na taj način praktično održavamo svoju autonomiju (kao grupe, i kao individue unutar grupe), ali i čuvamo prostor za kreativnost, maštovitost i improvizaciju, što smatramo da bitno nedostaje formalnoj saradnji.

Sa druge strane, ASI-CLS je formalizovana grupa – i naša grupa će sa ASI-jem sarađivati formalno. Tri su osnovna razloga za takvu odluku.

- Prvo, želimo da pomognemo Vašoj organizaciji da održi formalizovanost koju poseduje, i da je dodatno razvije u komunikaciji i saradnji sa drugim grupama/individuama; smatramo da je u Vašem interesu da komunikaciju sa našom grupom vodite na formalnom i zvaničnom nivou, a ne kao do sada – neformalno i nezvanično. Na taj način ćete dodatno uposliti Statutom formalizovane strukture, što može da vodi ne samo razvoju iskustva osoba delegiranih na odgovarajuće pozicije, već i iskustva i doživljaja svih članova i članica ASI-ja – budući da će imati situaciju više u kojoj će svoj kolektiv percipirati kao sindikat, a ne kao grupu afiniteta.

- Drugo, mi Vas shvatamo ozbiljno: ako je Vaš stav da je anarho-sindikat forma organizovanja budućeg društva, onda je jasno i da će to biti kolektivističko društvo. Pri tom mislimo na kolektivizam na ekonomskom planu, konkretno imajući u vidu parolu "svakom prema uloženom radu". Da bi bilo koja osoba dobila ono što je zaslužila svojim radom, potrebno je da njen rad bude vidljiv, zabeležen, i vrednovan. Formalna i zvanična komunikacija koju ćemo otpočeti doprineće razvoju kolektivističkog duha i u ASI-ju, i u našoj grupi, pošto će i Vaš i naš rad u okviru konkretne saradnje postati – kao što je napomenuto – vidljiv, zabeležen, i vrednovan.

- Treće, ali ne i najmanje važno, želimo da ovim formalizovanjem naše komunikacije i saradnje izgradimo otvorene i iskreno dobre odnose sa ASI-jem, jer je naša grupa stekla utisak da neki glasovitiji i viđeniji članovi Vaše organizacije ne samo da ne razumeju naše delovanje i politiku, već ga i otvoreno nipodaštavaju. Nadamo se da će nam formalizovanje pomoći da sebi predstavimo jasniju sliku odnosa ASI-ja prema našoj grupi, tj. da potvrdimo naše duboko uverenje da biti glasovitiji i viđeniji član ASI-ja nikako ne znači i biti nužno kreator ASI-jeve politike, a naročito ne – zastupnik i predstavnik direktno-demokratske anarhističke (anarho-sindikalističke) organizacije.

Sa ta tri razloga na umu, formalizovanje i ozvaničavanje naše komunikacije zamišljamo ovako:

1. Pozivi ASI-ja (i njegovih posebnih organa/institucija) na saradnju, upućeni našoj grupi, moraju biti zvanični, što znači:
1.1. pisani (analogni ili digitalni format),
1. 2. upućeni/potpisani od strane odgovarajućeg tela ili delegata ASI-ja, što je uređeno Statutom i/ili posebnim aktima Vaše organizacije,
1.3. objavljeni na internet sajtu ASI-ja, u odgovarajućoj rubrici, gde će biti dostupni javnosti.

2. Ovi pozivi moraju da preciziraju način na koji zamišljate saradnju sa našom grupom, što znači:
2.1. naša grupa odlučuje o pristajanju/nepristajanju na osnovu pisanog dokumenta koji nam šaljete, tako da nam mora biti jasno šta želite – što nam precizniji plan predstavite, to bolje,
2.2. morate da nas obavestite ako želite da u bilo kojoj meri promenite svoje planove u vezi tekuće saradnje sa nama, jer
2.3. naknadne izmene Vaših planova povlače i naše ponovno izjašnjavanje o saradnji.

3. Grupa Zluradi Paradi preuzima na sebe obavezu da se i sama pridržava prethodnih pravila saradnje sa ASI-jem.

To su uslovi otvorene i kolektivističke saradnje, i verujemo da će Anarho-sindikalistička incijativa prepoznati potencijal za uspešnu saradnju i komunikaciju sa jedinom oz-biljnom revolucionarnom organizacijom, Zluradi Paradi.

Grupa Zluradi Paradi

  korisnik je offline
u: Čet 22 of Jun, 2006 [22:50 UTC] ocena: 0.00 čitanja: 17097

Posted messages

autor poruka
Hal 9000
Hal 9000
posts:230
5 zvezde
korisnik je offline
Šok koridor
u: Čet 29 of Jun, 2006 [14:50 UTC] ocena: 0.00
Odgovor CLS-a na pismo koje mozete procitati iznad:

Pozdrav,

Drago nam je da ste spremni da pomognete Centru za liberterske studije u borbi na polju kulture i obrazovanja.

Zelimo da naglasimo da vasu grupu kontaktiramo iskljucivo ispred programskog saveta CLS-a, a ne ispred Sindikalne konfederacije "Anarho-sindikalisticka inicijativa".

Takodje, naglasavamo da kada govorimo o kolektivizmu, govorimo o nacinu rada i odlucivanja (iskljucivo kolektivnom), a ne o zeljenom modelu slobodnog drustva. Drustvo kome mi tezimo je slobodarski komunizam, i ukoliko vec moramo da ga opisujemo u formi krilatice, onda stojimo iza one stare dobre "Svako prema mogucnostima, svakome prema potrebama".

Kao sto vam je poznato, CLS je krenuo sa objavljivanjem serije brosura koje za cilj imaju popularisanje anarhisticke, anarho-sindikalisticke i revolucionarno-sindikalisticke misli. Pocetkom 2005. godine iz stampe je izaslo prvo kolo, a uskoro nameravamo da istovremeno objavimo naredna dva kola. Za vise informacija pogledajte
http://inicijativa.org/tiki/tiki-index.php?page=KukaMotika

Svi tekstovi su vec prevedni, prelomljeni i pripremljeni za stampu, a novac potreban za njihovo stampanje je obezbedjen. Jedina stvar koja nam nedostaje je Puzeov tekst "Sabotaza". Upravo zato smo vam se i obratili, verujuci da cete uvideti vaznost dostupnosti ovog teksta sirem krugu ljudi, sto ce, izmedju ostalog, biti obezbedjeno time sto se nase brosure prodaju u vecini knjizara u Beogradu i drugim vecim gradovima.

Buduci da smo iz vaseg pisma zakljucili da vam je bitno da vas rad bude "vidljiv, zabelezen i vrednovan", zelimo da vas uverimo da ce, postojucu zelje, autonomiju i nacin rada svake antiautoritarne grupe, CLS rad koji ste ulozili u prevod tog (i ne samo tog) teksta adekvatno obeleziti u stampanom i elektronskom izdanju brosure, te ce tako biti nazanaceno da ste upravo vi (Zluradi paradi, sa veb adresom vaseg sajta ili nekim alternativnim kontaktom po vasoj zelji) zasluzni za prevod tog teksta na nas jezik.

Vase pismo je objavljeno na adekvatnom mestu na nasem sajtu, i dostupno je javnosti, sto ce biti uradjeno i sa nasim odgovorom i vasim, nadamo se pozitivnim, odgovorom na nas odgovor na vas odgovor.

Sve najbolje.

CLS

Prikaži poruke:
 
Narodni ustanak u GrčkojUndefined rss id 2
Pažnja!


GNU FDL Powered by TikiWiki Powered by PHP Powered by Smarty Powered by ADOdb Napravljeno uz pomoć CSS Powered by RDF osnaženo sa HAWHAW
rss Članci RSS Galerije slika RSS Forumi rss Direktorijumi
[ Vreme izvršavanja: 0.09 sekundi ]   [ Korišćena memorija: 3.85MB ]   [ 92 upita baze podataka ]   [ GZIP Disabled ]   [ Opterećenje servera: 0.52 ]