Ovo je TikiWiki CMS/Groupware v1.9.11 -Sirius- © 2002–2008 od Tiki društvo Sre 01 of Dec, 2021 [06:11 UTC]
Borba na radnom mestu
Međunarodne aktivnosti
Istorija, teorija i kultura
Onlajn korisnici
Mi imamo 72 onlajn korisnika

Forum: Revolucionarna teorija

Forumi->Revolucionarna teorija->Pitanja marksizma

ikonoborac
ikonoborac
posts:17
3 zvezde
Pitanja marksizma


Marksizam sačinjavaju dve jedinstvene ali različite naučne discipline, koje se razlikuju po svom predmetu. To su dijalektički materijalizam i istorijski materijalizam.

Predmet ISTORIJSKOG MATERIJALIZMA, ili nauke o istoriji, poimanje je istorije proučavanjem raznih načina proizvodnje, njihove strukture, njihovog sastava i funkcionisanja, kao i prelaznih oblika iz jedne u drugu društvenu formaciju.

Poseban predmet DIJALEKTIČKOG MATERIJALIZMA, ili marksističke filozofije, jeste stvaranje saznanja, to jest struktura i funkcionisanje procesa mišljenja. Tačnije rečeno, predmet dijalektičkog materijalizma je naučna teorija istorije proizvodnje. Istorijski materijalizam je u jednom istom teorijskom kretanju zasnovao i dijalektički materijalizam kao zasebnu disciplinu, zato što je konstituisanje nauke o istoriji, koja svoj predmet definiše kao konstituciju pojma istorije - istorijskog materijalizma - dovelo do definisanja jedne teorije o nauci koja obuhvata istoriju kao sastavni deo svog predmeta.

Istorijski materijalizam, kao što je Karl Marks dokazao u Uvodu za Osnove kritike političke ekonomije iz 1857, u Predgovoru za Prilog kritici političke ekonomije i u Kapitalu, sadrži jednu opštu teoriju koja definiše pojmove što upravljaju čitavim poljem njegovog istraživanja (pojmove načina proizvodnje, društvene formacije, stvarnog prisvajanja i vlasništva, kombinacije, ideologije, politike, istorijske situacije, prelaza). Ti pojmovi mu omogućuju da definiše koncept svog predmeta: koncept istorije. Predmet istorijskog materijalizma je proučavanje struktura i praksi, povezanih i različitih (ekonomije, politike i ideologije), čija kombinacija sačinjava način proizvodnje i društvenu formaciju.

Poznato je da se dve osnovne propozicije materijalizma (dijalektičkog i istorijskog) sastoje u sledećem:

1) u razlikovanju stvarnih procesa i procesa misli, razlikovanju bića i saznanja;

2) u primatu bića nad mišlju, primatu stvarnog nad saznanjem o njemu.

Ako je druga propozicija dobro poznata, na prvoj treba insistirati: jedinstvo oba procesa - stvarnog i misaonog - zasnovano je na njihovom razlikovanju.

http://www.crven.front.ru/  korisnik je offline
u: Sre 28 of Feb, 2007 [15:51 UTC] ocena: 0.00 čitanja: 21535

Prikaži poruke:
 
Narodni ustanak u GrčkojUndefined rss id 2
Pažnja!


GNU FDL Powered by TikiWiki Powered by PHP Powered by Smarty Powered by ADOdb Napravljeno uz pomoć CSS Powered by RDF osnaženo sa HAWHAW
rss Članci RSS Galerije slika RSS Forumi rss Direktorijumi
[ Vreme izvršavanja: 0.07 sekundi ]   [ Korišćena memorija: 3.81MB ]   [ 81 upita baze podataka ]   [ GZIP Disabled ]   [ Opterećenje servera: 2.04 ]