Ovo je TikiWiki CMS/Groupware v1.9.11 -Sirius- © 2002–2008 od Tiki društvo Pon 22 of Apr, 2024 [03:06 UTC]
Borba na radnom mestu
Međunarodne aktivnosti
Istorija, teorija i kultura
Onlajn korisnici
Mi imamo 393 onlajn korisnika

Forum: Nauka

Forumi->Nauka->Skidaju čini sa zelenih očiju

Hal 9000
Hal 9000
posts:230
5 zvezde
Skidaju čini sa zelenih očiju


U leskovačkom kraju starije žene leče uroke gašenjem ugljevlja

Skidaju čini sa zelenih očiju

Leskovac - Dok dr Miodrag Stojković, genetičar svetskog glasa, zadivljuje svet naučnim uspesima, u njegovom Leskovcu mnogi veruju u zle duhove i smrt od „urokljivih zelenih očiju“.

U leskovačkom kraju ordinira na desetine vračara kojima se veruje, posebno kada je reč o urokljivim očima. Devedesetogodišnja Marici Jović iz sela Bučmeta kaže:

- Moja ćerka bila je lepa kao ruža, vredna kao pčelica i mirna kao buba. Bila je ponos i dika celog sela, ali su je urokljive oči oterale u smrt. Počela je da poboljeva od šesnaeste godine. Kad god bi se vratila sa nekog sabora, dobijala je strašnu glavobolju i po nedelju dana nije ustajala iz kreveta. Lekari su tvrdili da je zdrava, a vračarice da je sklanjamo od pogleda zelenih očiju. Jednog dana je nas dve na putu sreo jedan čovek srednjih godina. Upro je svoje zelene oči u moju lepu ćerku i posle pet minuta ona je pala mrtva na zemlju - priča baba Marica.

Nažalost, mnogi iz mlađih generacija verovanje o urokljivim zelenim očima prihvataju danas zdravo za gotovo. Nekoliko đaka Ekonomske škole u Leskovcu tvrdi da ih bake, majke i tetke često prskaju svetenom vodicom, kako bi oterale čini zlih zelenih urokljivih očiju.

- Mene često boli glava, a moja baka misli da me neko urekao. Priđe mi s leđa pa me poprska svetenom vodicom. Posle me natera da popijem malo te vodice - priča učenik Dragan Jović iz sela Brza. Slično iskustvo ima i Emina Petrović iz Vlasotinca.

- I mene moji prskaju svetenom vodicom kad mi nije dobro, ili kad dobijem slabu ocenu. Misle da me je neko urekao. Ja u to ne verujem, ali pristajem na to zbog ustaljenog običaja - smeje se Emina koja objašnjava da u njenom komšiluku jedna vračara gasi žar protiv uroka.

Lečenje uroka gašenjem ugljevlja bavi se na desetine vračara u leskovačkom kraju. Najčešći pacijenti su bake i majke sa plačljivim bebama, lepe devojke i mladići. Nadica Ivić, koja je svoje unuke vodila kod vračare, opisuje ritual vračanja.

- Vračara baci tri komada uglja u nenačetu vodu kako bi se uroci s njima ugasili. Potom baje nešto, otprilike - „odlazite onamo odakle ste i došli“. Onda očita „Očenaš“, ugašenim žarovima napravi krst u vodi, potom ih da meni, a ja ih bacim na raskrnicu i čekam da prođe neki putnik da ih nagazi. Kad se to desi, moja unuka prestane da plače - priča Nadica koja tvrdi da je na sličan način, uz drugačije bajalice, privolela komšiju da se zaljubi i oženi njenom ćerkom.

Divna Rašić iz Strojkovca veli da je zahvaljujući vradžbinama očuvala živog i zdravog unuka Aleksandra.

- Od urokljivih očiju čuvala sam ga tako što sam mu na ruku stavljala crveni vuneni konac, a ispod jastuka beli luk. Pri tom sam govorila „ko uroči, beli luk mu u oči“. Pod jastuk sam stavljala i nož i probušenu školjku, da ga štite od uroka i zlih duhova. Mnoge moje komšije se od vradžbina i uroka brane tako što na kapiju stave konjsko kopito, a lepu devojku ili momka nagarave na jednom delu tela kako bi ih zaštitili od urokljivih očiju - priča Divna.

  korisnik je offline
u: Sre 19 of Apr, 2006 [14:35 UTC] ocena: 0.00 čitanja: 19596

Posted messages

autor poruka
meli
meli
posts:12
2 zvezde
korisnik je offline
Re: Skidaju čini sa zelenih očiju
u: Pet 14 of Jul, 2006 [20:13 UTC] ocena: 0.00

eto kako ovakvi tekstovi dobijaju prostor u medijima, a pravih tema - nemaStrana: 1/2  [sledeći]

Prikaži poruke:
 
Narodni ustanak u GrčkojUndefined rss id 2
Pažnja!


GNU FDL Powered by TikiWiki Powered by PHP Powered by Smarty Powered by ADOdb Napravljeno uz pomoć CSS Powered by RDF osnaženo sa HAWHAW
rss Članci RSS Galerije slika RSS Forumi rss Direktorijumi
[ Vreme izvršavanja: 0.08 sekundi ]   [ Korišćena memorija: 3.83MB ]   [ 95 upita baze podataka ]   [ GZIP Disabled ]   [ Opterećenje servera: 1.20 ]