Ovo je TikiWiki CMS/Groupware v1.9.11 -Sirius- © 2002–2008 od Tiki društvo Sre 15 of Jul, 2020 [13:03 UTC]
Borba na radnom mestu
Međunarodne aktivnosti
Istorija, teorija i kultura
Onlajn korisnici
Mi imamo 51 onlajn korisnika

Forum: Problemi sa gazdama

Forumi->Problemi sa gazdama->poklonili akcije direktoru...

sasa
sasa
posts:124
4 zvezde
poklonili akcije direktoru...


ne mogu da verujem ali na b92 je pisalo juce da su radnici poklonili akcije direktoru...'oce to neko da mi objasni ukratko...

Kragujevac — Više od 400 akcionara Autosaobraćaja do danas je potpisalo ugovor o kojim svoje akcije pokalnjaju direktoru preduzeća.

Upisivanje akcija u Centralni registar i potpisivanje ugovora kojim se akcije poklanjaju direktoru Draganu Popovskom trajaće još nekoliko dana, a akciju su predložili Samostalni sindikat i sindikat Nezavisnost, uz obrazloženje da firmu treba sačuvati od prodaje i propadanja i obezbediti radna mesta za sve zaposlene.

Od ukupnog kapitala Autosaobraćaja, država je vlasnik 40 odsto, a više od 700 akcionara, među njima zaposleni, bivši radnici i penzioneri, raspolažu s 36.000 akcija.

  korisnik je offline
u: Uto 13 of Sep, 2005 [10:36 UTC] ocena: 0.00 čitanja: 15721

Posted messages

autor poruka
Hal 9000
Hal 9000
posts:230
5 zvezde
korisnik je offline
Re: poklonili akcije direktoru...
u: Uto 13 of Sep, 2005 [11:21 UTC] ocena: 0.00
Prva stvar, primeti, je da su radnici na predlog buržoaskih sindikata Nezavisnost i SSSS poklonili akcije direktoru. Dakle sindikati su rekli radnicima - dajte akcije diretoru. Ovakva saradnja buržoaskih sindikata i uprave nije ništa novo.

E sad zašto su radnici poklonili svoje akcije: Zato što se boje da će neko kupiti firmu i upropastiti je, kao što se desilo sa desetinama preduzeće u Srbiji. Oni, ne videći nikakav drugačiji izlaz, na preporuku svojih sindikata, daju akcije direktoru i nadaju se da će on umeti da vodi preduzeće pošto ima radnog iskustva i verovatno je direktor već duže vreme. Eto zašto su mu poklonili akcije.

Jasno je da je to potpuno besmisleno.

Nije lako izneti svoje mišljenje o ovoj temi jer je veoma nezgodna i puna mogućih zamki - naime, u prvom trenutku se nameće moguće rešenje - da svi radnici i penzioneri koji imaju akcije obrazuju nekakav fond ili upravno telo koje bi upravljalo fabrikom. Međutim jasno je da će u jednom trenutku radnici otići u penziju, a penzioneri umreti, akcije će ostati njihovoj deci koja će upravljati fabrikom, i radnici koji u tom trenutku rade u fabrici opet neće imati nikakvu moć odlučivanja. Naravno ovaj scenario je malo verovatan jer će radnici svoje akcije brže bolje prodati prvom prilikom, kad budu gladni, a kao što znamo često smo gladni. Zar ne?

Jedino rešenje je formiranje radničkog saveta koji će biti pod direktnom kontrolom svih zaposlenih i koji će donositi sve odluke koje se tiču preduzeća. Ovo podrazumeva potpuno preuzimanje fabrike od strane radnika i kolektivizaciju.

Ovo trenutno nije ostvarivo u tom konkretnom preduzeću, ali je model koji mogu da preuzmu radnici koji su trenutno u štrajku i čija fabrika ne radi a mašine postoje - okupacija fabrike i fabričkog kruga, pokretanje proizvodnje i odbrana fabrike od pokušaja rukovodstva, policije ili privatnog obezbeđenja da uđe u fabrički krug. Kontaktiranje dobavljača radi isporuke repromaterijala i kontaktiranje zainteresovanih za kupovinu proizvoda. Obezbeđivanje sigurnog pristizanja i odlaženja pošiljki. Ovo rešenje bi kao rezultat imalo veoma ozbiljne sukobe radnika sa policijom ili privatnim obezbeđenjem, ali to je jedino rešenje.

Ovako izloženo, čini se da je ovo rešenje moguće samo za velike fabrike sa mnogo zaposlenih, ali nije - ako u zajednici postoje solidarnost, i ako radnici i njihove porodice i prijatelji zajedno brane preduzeće, ako su spremni da se ozbiljno sukobe sa organima represije moguće je postići velike ustupke, ne zaista preuzimanje preduzeća, ali moguće je postići druge ciljeve koje ti radnici ni na koji drugi način ne bi mogli da postignu. Jednostavno - sve bitne ustupke radnici mogu da osvoje samo na silu, i to je tako.

Takođe ovakvo rešenje nije moguće primeniti u onim oblastima koje finansira država poput obrazovanja ili zdravstva.Strana: 1/7  [sledeći]

Prikaži poruke:
 
Narodni ustanak u GrčkojUndefined rss id 2
Pažnja!


GNU FDL Powered by TikiWiki Powered by PHP Powered by Smarty Powered by ADOdb Napravljeno uz pomoć CSS Powered by RDF osnaženo sa HAWHAW
rss Članci RSS Galerije slika RSS Forumi rss Direktorijumi
[ Vreme izvršavanja: 0.13 sekundi ]   [ Korišćena memorija: 3.82MB ]   [ 101 upita baze podataka ]   [ GZIP Disabled ]   [ Opterećenje servera: 0.44 ]