Ovo je TikiWiki CMS/Groupware v1.9.11 -Sirius- © 2002–2008 od Tiki društvo Pon 20 of May, 2024 [22:36 UTC]
Borba na radnom mestu
Međunarodne aktivnosti
Istorija, teorija i kultura
Onlajn korisnici
Mi imamo 276 onlajn korisnika

Forum: Problemi sa gazdama

Forumi->Problemi sa gazdama->Sindikati EPS+PTT+NIS

Mechanicist
Mechanicist
posts:9
1 zvezde
Sindikati EPS+PTT+NIS


Nisam bash siguran da bi ovo trebalo da ide pod ovu temu, ali zvuchi kao da bi moglo...

Shta mislite o ovoj akciji sindikata EPSa, PTTa i NISa za izmenu zakona o privatizaciji i usvajanje novih zakona o osnivanju akcionarskih drushtava od ova tri javna preduzeca?

Jedino shto je ochigledno da bi njihovi zakoni uradili drugachije od planova koji su u toku, je da bi zaposleni+penzioneri ovih preduzeca mogli da izvuku mnogo vishe para od drzhave, i da bi reprezentativni sindikati mogli da dobiju shansu da upravljaju delom prihoda i osnivaju posebna (profitabilna) tela.

U toku je potpisivanje peticije za podnoshenje zakona na glasanje u Skupshtini. Shta ASI misli o tome?  korisnik je offline
u: Sre 21 of Sep, 2005 [08:00 UTC] ocena: 0.00 čitanja: 21334

Posted messages

autor poruka
Hal 9000
Hal 9000
posts:230
5 zvezde
korisnik je offline
Re: Sindikati EPS+PTT+NIS
u: Sre 21 of Sep, 2005 [08:19 UTC] ocena: 0.00
iz nekog razloga link koji si postavio ne radi, tj. pise mi da nemam dozvolu da pristupim toj stranici, tako da ne znam o kojoj akciji je rec.

Ne znam koji je stav ASI po ovom pitnaju, ali ti znas da smo mi nacelno protiv zakona, prikupljanja peticija za donosenje "boljih" zakona itd. Pa, uz to postalja se pitanje koji su to sindikati reprezentativni i u kom smislu, jer reprezentativni burzoaski sindikati ne moraju da budu bolje gazde od drzave.

Nisam razumeo onaj deo gde sindikati osnivaju posebna profitabilna tela. Nesto kao posebna preduzeca pod kontrolom sindikata ? ? ?

Moje licno misljenje je da radnici ne treba da dozvole restruktuiranje (i komadanje) velikih privrednih giganata... ali posto se to vec desava: ako ce radnici i penzioneri stvarno izvuci dosta para od drzave, nek skupljaju potpise, ali ja mislim da puko skupljanje potpisa nece dovesti do usvajanja zakona koji oni predlazu. Tako da je cela prica jalova ako ne pokazu da su spremni da se bore za svoje zahteve. U tom smislu kad su se vec latili zakonskih igrarija, bolje bi im bilo da napisu predlog zakona, i da onda prete strajkom, strajkuju, blokiraju puteve dok se zakon ne usvoji.

Ali, opet, kazem - ne podrzavam parlametarne igrarije, osim ako nema drugog izlaza, a drugog izlaza je bilo, mozda ga jos uvek ima, nisam siguran. U svakom slucaju ti reprezentaivni sindikati se bore da radnici i penzioneri dobiju vise para ili da vise profitiraju na sopstvenom otpustanju, jebo ga kakav je to sindikat koji se ne bori protiv reformi koje su stetne za radnike, nego se bori da te reforme ne budu bas toliko bolne.

moš misliti...


autor poruka
Mechanicist
Mechanicist
posts:9
1 zvezde
korisnik je offline
Re: Sindikati EPS+PTT+NIS
u: Sre 21 of Sep, 2005 [16:12 UTC] ocena: 0.00
E, to nije bio link, vec sam stavio rechenicu izmedju "[" zagrada, a to se ovde izgleda predstavlja kao link.

Da, znam stav ASIja po tom pitanju (dosadashnji), ali mislim da je ovde situacija malo drugachija - svakako ni malo revolucionarna, ali who cares. Dakle, dvadesetshest sindikata stoji iza predloga tri zakona (za svako od ovih velikih preduzeca po jedan) za osnivanje akcionarskih drushtava od ovih preduzeca, u kojima bi velika ovlashcenja pala na reprezentativne sindikate. Njihovi predlosi zakona su na sajtovima ovih sindikata (npr. www.sindikat-eps.org.yu).

Radi se o akciji sakupljanja potpisa da bi predlozi ushli u skupshtinsku proceduru. Naravno, cenim da chak i da udju ne bi proshli - drzhava bi morala da da vishe para nego shto planira, a sindikati bi doshli do jachih pregovarachkih pozicija u kasnijem restrukturiranju (koliko shvatam tekst predlozhenih zakona).

Ipak, situacija je zanimljiva: sindikati su izashli sa konkretnim predlogom kako da se do tanchina regulishe ono shto zhele. Jest' da to rade mnogi evropski sindikati vec desetine godina, ali kod nas je to malo... retko, najblazhe recheno. Zato mislim da je stvar znachajna i da je ne bi trebalo posmatrati po standardnom principu: da l' je u pitanju saradnja sa drzhavom ili ne.


autor poruka
Hal 9000
Hal 9000
posts:230
5 zvezde
korisnik je offline
Re: Sindikati EPS+PTT+NIS
u: Sre 21 of Sep, 2005 [20:57 UTC] ocena: 0.00
Nije ovde reč o tome da li je u pitanju saradnja sa državom ili ne. Jednostavno ne mislim da će radnicima biti mnogo bolje čak i ako se ti zakoni usvoje, jer bi to samo dalo bolje pozicije sindikalnoj birokratiji da skuplje proda radničke interese i da se bolje uhlebi u sistem... Ako na trenutak odlučimo se ne bavimo time da su akcije po sebi kapitalistička bedastoća, videćemo da rukovodstvo može da razjebe preduzeće i da obezvredi akcije i onda džabe radnicima što imaju akcije, ali da ne bih pričao napamet prvo ću pogledati te zakone.

Situacija jeste zanimljiva, ali samo utoliko što stvara mogućnost radnikalizacije određenih radnika, ili radikalnih grupa unutar sindikata, ili celih sindikata kakav je npr. "sindikat" rudara u kostolcu, koji je u za vreme štrajka sve odluke donosio radničkim zborovima, zapravo to su bili radnici, njih oko 400 koji su odbacili sindikat, premlatili sindikalno rukovodstvo i upali u upravnu zgradu. E to je interesantno.

Inače na sajtu sindiakta EPS nisam našao njihov predlog zakona, postoji samo "Predlog za dopunu zakona o energetici" koji se sastoji samo iz predloga za dodavanje jednog člana u zakon.

Ja ne znam gde si ti video te zakone koje pominješ, hajde napiši koji su linkovi sa kojih mogu da se skinu ti zakoni, jer ja nisam uspeo da ih nađem

PS. na sajtu sindikata EPS može se naći i vest da će sindikat rudara kolubarskog basena proslaviti dan iniciranja generanog štrajka kojim je srušen Milošević, i to nazivaju "rušenje poslednjeg komunističkog režima u Evropi" o kakvom komunizmu buncaju te birokrate? U pitanju su najcrnji reakcionari. Svakako bi bandit poput Miloševića voleo da bude smatran za komunistu, ali kao što znamo on nije ništa bolji od tih sindikalih birkorata koji su pisali taj tekst. To je ona fela poput onih iz ASNS koji su prolazeći pored vlade srbije pre par meseci vikali "bando crvena". Dakle ili su u pitanju fašisti koji smatraju da je koštunica "crveni" ili su u pitanju obični idioti. Nema smisla dalje trošiti reči. Dođe mi da izbrišem i ovo što sam napisao, al neću


autor poruka
Mechanicist
Mechanicist
posts:9
1 zvezde
korisnik je offline
Re: Sindikati EPS+PTT+NIS
u: Čet 22 of Sep, 2005 [10:57 UTC] ocena: 0.00
Link imash odmah sa desne strane: "Dodela besplatnih akcija" http://www.sindikat-eps.org.yu/besplatneakcije.htm

Ma, slazhem se ja s tobom, narochito za to oko radikalnizovanja. Medjutim, mislim da postoji mogucnost da jedna uspeshna sindikalna akcija malo vishe animira chlanstvo za nove akcije. Kad bi bila situacija u kojoj se nishta ne deshava ako to radnishtvo ne zheli, jasno da bi opcija: okupacija&samouprava bila najbolja, ali situacija prosto nije takva.

Ako neshto mozhe da donese vishe para, a da ne promeni drugi kraj situacije na gore (npr. da pretpostavimo da bi uprava izglasana po predlozhenim zakonima bila poput ove koju bi doveo neki novi vlasnik ili sama drzhava), onda mislim da je opcija sasvim relevantna i dobra. U svakom sluchaju, jedna akcija ne iskljuchuje drugu - ako postoji radnishtvo koje hoce radikalnije akcije - ono vec radi na njima ili ce raditi, a vishak novca im ne mozhe shkoditi. Tu nema mesta revolucionarnoj patetici.


autor poruka
Hal 9000
Hal 9000
posts:230
5 zvezde
korisnik je offline
Re: Re: Sindikati EPS+PTT+NIS
u: Pet 23 of Sep, 2005 [06:17 UTC] ocena: 0.00
S jedne strane ne mislim da je to što sada izvode ova tri sindikata zaista sindikalna akcija, jer u njoj ne učestvuje sindikalno članstvo. Cela akcija se svodi na skupljanje potpisa za nešto, time se bave i omladine kojekakvih kombi-partija. U jednoj krajnje hipotetičkoj situaciji, ako zamislimo da zakon bude prihvaćen, to bi samo još više pasiviziralo sindikalno članstvo... Ali pošto zakon neće biti prihvaćen videćemo šta će se zbivati

Ja ne mislim da je ta opcija sasvim relevantna i dobra, ona je samo bolja. Međutim to ne znači da je iole dobra. Postavlja se pitanje na kojim pozicijama se nalaze ti sindikati, odnosno da kojih pozicija nastupaju. To nisu radnički sindikati koji se bore protiv otpuštanja, to su vladini partneri u sprovođenju reformi, koji se bore da otpuštanja budu manje bolna. Radnicima ne trebaju velike otpremnine, njima treba posao. jer pare se brzo potroše, a glad ostaje.

Nisam primetio revolucionarnu "patetiku" u onome što sam pisao.


autor poruka
rata
rata
posts:201
4 zvezde
korisnik je offline
Re: Re: Sindikati EPS+PTT+NIS
u: Pon 26 of Sep, 2005 [13:12 UTC] ocena: 0.00
Druže Mehanicist, par stvari:

1) Tehnička stvar: na forumu funkcionišu komande kao i na ostatku sajta, tako da ukoliko želiš da ti se nešto ne tumači kao komanda (npr. uglasta zagrada koju treba da koristiš kada želiš da postavljaš linkove) onda je potrebno da pre i posle nje staviš dve obrnute zagrade na početak i kraj /dakle "))" na početku i "((" na kraju/.

2) Nisam siguran da se slažem sa tvojom logikom "bolje išta nego ništa", drugim rečima nisam siguran da će jedna, objektivno, reakcionarna aktivnost u posredovanju prilikom privatizacije pomoći u radikalizovanju radništva. Doduše, uvek postoji opcija da država to odbije, pa da zatim akcije koje će uslediti pomognu pomenutu radikalizaciju.

3) Nije stvar o revolucionarnoj patetici, stvar je u određenom shvatanju koncepta oslobođenja. Ako se slažemo da podupiranje autoritarnih društvenih odnosa ne može, ni u kom slučaju, dovesti do oslobođenja, pa u tom smislu vršimo i akcije koje ukazuju na besmislenost parlamentarizma i sl, onda se isto tako možemo složiti da akcije ovog tipa slabo potpomažu našu stvar... Reforme da, ali izborene direktnom akcijom i usmerene ka revoluciji. Podelu akcija radnicima jednostavno ne vidim kao korak ka revoluciji.


R.

> Mechanicist:

> Ma, slazhem se ja s tobom, narochito za to oko radikalnizovanja. >Medjutim, mislim da postoji mogucnost da jedna uspeshna sindikalna >akcija malo vishe animira chlanstvo za nove akcije. Kad bi bila situacija >u kojoj se bnishta/b ne deshava ako to radnishtvo ne zheli, jasno >da bi opcija: okupacija&samouprava bila najbolja, ali situacija prosto >nije takva.


autor poruka
nik
nik
posts:98
3 zvezde
korisnik je offline
Re: Re: Re: Sindikati EPS+PTT+NIS
u: Sre 28 of Sep, 2005 [11:21 UTC] ocena: 0.00
> rata:
> Druže Mehanicist, par stvari:
>
> 1) Tehnička stvar: na forumu funkcionišu komande kao i na ostatku sajta, tako da ukoliko želiš da ti se nešto ne tumači kao komanda (npr. uglasta zagrada koju treba da koristiš kada želiš da postavljaš linkove) onda je potrebno da pre i posle nje staviš dve obrnute zagrade na početak i kraj /dakle "))" na početku i "((" na kraju/.
>


Sad vec pocinjem malo da se nerviram. Ratibore, koliko tebi tacno puta treba reci nesto da bi ti to zapamtio? Oznaka ")) ((" ne sluzi tome. Za to sto ti pominjes sluzi " ~np~ text koji se ne tumaci ~/np~". Zagrade sluze necemu sasvim drugom.
autor poruka
Hal 9000
Hal 9000
posts:230
5 zvezde
korisnik je offline
Re: Re: Sindikati EPS+PTT+NIS
u: Pet 23 of Sep, 2005 [06:17 UTC] ocena: 0.00
S jedne strane ne mislim da je to što sada izvode ova tri sindikata zaista sindikalna akcija, jer u njoj ne učestvuje sindikalno članstvo. Cela akcija se svodi na skupljanje potpisa za nešto, time se bave i omladine kojekakvih kombi-partija. U jednoj krajnje hipotetičkoj situaciji, ako zamislimo da zakon bude prihvaćen, to bi samo još više pasiviziralo sindikalno članstvo... Ali pošto zakon neće biti prihvaćen videćemo šta će se zbivati

Ja ne mislim da je ta opcija sasvim relevantna i dobra, ona je samo bolja. Međutim to ne znači da je iole dobra. Postavlja se pitanje na kojim pozicijama se nalaze ti sindikati, odnosno da kojih pozicija nastupaju. To nisu radnički sindikati koji se bore protiv otpuštanja, to su vladini partneri u sprovođenju reformi, koji se bore da otpuštanja budu manje bolna. Radnicima ne trebaju velike otpremnine, njima treba posao. jer pare se brzo potroše, a glad ostaje.

Nisam primetio revolucionarnu "patetiku" u onome što sam pisao.


autor poruka
rata
rata
posts:201
4 zvezde
korisnik je offline
Re: Re: Sindikati EPS+PTT+NIS
u: Pon 26 of Sep, 2005 [13:12 UTC] ocena: 0.00
Druže Mehanicist, par stvari:

1) Tehnička stvar: na forumu funkcionišu komande kao i na ostatku sajta, tako da ukoliko želiš da ti se nešto ne tumači kao komanda (npr. uglasta zagrada koju treba da koristiš kada želiš da postavljaš linkove) onda je potrebno da pre i posle nje staviš dve obrnute zagrade na početak i kraj /dakle "))" na početku i "((" na kraju/.

2) Nisam siguran da se slažem sa tvojom logikom "bolje išta nego ništa", drugim rečima nisam siguran da će jedna, objektivno, reakcionarna aktivnost u posredovanju prilikom privatizacije pomoći u radikalizovanju radništva. Doduše, uvek postoji opcija da država to odbije, pa da zatim akcije koje će uslediti pomognu pomenutu radikalizaciju.

3) Nije stvar o revolucionarnoj patetici, stvar je u određenom shvatanju koncepta oslobođenja. Ako se slažemo da podupiranje autoritarnih društvenih odnosa ne može, ni u kom slučaju, dovesti do oslobođenja, pa u tom smislu vršimo i akcije koje ukazuju na besmislenost parlamentarizma i sl, onda se isto tako možemo složiti da akcije ovog tipa slabo potpomažu našu stvar... Reforme da, ali izborene direktnom akcijom i usmerene ka revoluciji. Podelu akcija radnicima jednostavno ne vidim kao korak ka revoluciji.


R.

> Mechanicist:

> Ma, slazhem se ja s tobom, narochito za to oko radikalnizovanja. >Medjutim, mislim da postoji mogucnost da jedna uspeshna sindikalna >akcija malo vishe animira chlanstvo za nove akcije. Kad bi bila situacija >u kojoj se bnishta/b ne deshava ako to radnishtvo ne zheli, jasno >da bi opcija: okupacija&samouprava bila najbolja, ali situacija prosto >nije takva.


autor poruka
nik
nik
posts:98
3 zvezde
korisnik je offline
Re: Re: Re: Sindikati EPS+PTT+NIS
u: Sre 28 of Sep, 2005 [11:21 UTC] ocena: 0.00
> rata:
> Druže Mehanicist, par stvari:
>
> 1) Tehnička stvar: na forumu funkcionišu komande kao i na ostatku sajta, tako da ukoliko želiš da ti se nešto ne tumači kao komanda (npr. uglasta zagrada koju treba da koristiš kada želiš da postavljaš linkove) onda je potrebno da pre i posle nje staviš dve obrnute zagrade na početak i kraj /dakle "))" na početku i "((" na kraju/.
>


Sad vec pocinjem malo da se nerviram. Ratibore, koliko tebi tacno puta treba reci nesto da bi ti to zapamtio? Oznaka ")) ((" ne sluzi tome. Za to sto ti pominjes sluzi " ~np~ text koji se ne tumaci ~/np~". Zagrade sluze necemu sasvim drugom.
autor poruka
nik
nik
posts:98
3 zvezde
korisnik je offline
Re: Sindikati EPS+PTT+NIS
u: Sre 28 of Sep, 2005 [11:17 UTC] ocena: 0.00
Da ne bude zabune otkud sada u Mehanicistovom postu ispravno boldovana rec "nista" i link ka onom sindikatu --- ja sam to ispravio pre nekoliko dana :)

Zbog nekog baga u samom tikiju ne mogu da otklonim link iz njegovog prvog posta.
Prikaži poruke:
 
Narodni ustanak u GrčkojUndefined rss id 2
Pažnja!


GNU FDL Powered by TikiWiki Powered by PHP Powered by Smarty Powered by ADOdb Napravljeno uz pomoć CSS Powered by RDF osnaženo sa HAWHAW
rss Članci RSS Galerije slika RSS Forumi rss Direktorijumi
[ Vreme izvršavanja: 0.15 sekundi ]   [ Korišćena memorija: 3.90MB ]   [ 182 upita baze podataka ]   [ GZIP Disabled ]   [ Opterećenje servera: 0.65 ]