Beograd - Zastrašujući je podatak da deset smrtnih slučajeva na gradilištima širom Srbije ove godine predstavlja dobru vest! Naime, prošle sezone na skelama je život izgubilo 18 ljudi, što znači da će, prema očekivanjima, do oktobra - kada prestaje većina graditeljskih radova - ovaj broj i dalje biti manji nego lane.

Razlog ovolikim povredama nadležni vide u zanemarljivim kaznama za izvođače, kaznama koje u najboljem slučaju ne prelaze "maksimalnih" 8.000 dinara, a neretko se spuštaju i do tragikomičnih 300 dinara, koliko, primera radi, košta "mala dopuna" za mobilni telefon. Koliku će kaznu odrezati odlučuje sudija, ali bez obzira na njegovu volju, aktuelni zakon onemogućava strože sankcije, čak i u najtežim slučajevima.

Simo Kosić, načelnik Republičke inspekcije rada, objašnjava da inspektori mogu da zatvore gradilište ako dođe do teških povreda, ako lokacija nije prijavljena ili ako su bezbednosni propusti ozbiljni. Tako nešto, na njegov zahtev, učinjeno je u slučaju zgrade u centru Niša, gde je radniku pala metalna šipka na glavu i ubila ga pošto nije nosio šlem. Inspektori su slično postupili i prošle nedelje kada su teško povređeni radnici na četiri gradilišta, ali su tada zatvoreni samo delovi objekata na kojima su se dogodile nesreće i koji su neobezbeđeni, a ne cela gradilišta. Kako saznajemo, protiv poslodavaca čiji su radnici povređeni prošle nedelje, u toku je pisanje krivičnih prijava koje će biti dostavljene javnom tužiocu.

Kosić smatra da bi problem nesavesnih preduzimača mogao da reši novi zakon o bezbednosti na radu, koji je još u decembru predstavljen Skupštini Srbije, ali i dalje nije usvojen. Da jeste, verovatno bi radnici koji su poginuli ili su teško povređeni na radnom mestu i dalje bili živi i zdravi, budući da će novim propisima sankcije biti više nego ustostručene i kretaće se od 800 hiljada do milion dinara za preduzetnike. Takođe, poslodavci će biti dužni da uplaćuju osiguranje za radnike u slučaju povreda, radi naknade štete, a kako će uplate biti skuplje na opasnijim radnim mestima, preduzimači će biti dodatno stimulisani da poboljšaju zaštitu.

Prema Kosićevim rečima, praksa u Evropskoj uniji pokazala je da je naknada štete za smrt ili tešku povredu na radu u proseku ekvivalentna ceni 7.500 radnih sati ili oko dva miliona dinara u našoj zemlji, mada nema tačnih podataka o tome kolike se naknade zaista dodeljuju u domaćim sudovima.

Prema najnovijim očekivanjima, zakon o bezbednosti na radu trebalo bi da bude usvojen u septembru, pred kraj građevinske sezone. Ali mi dobro znamo da zakon ništa neće promeniti, da će radnici i dalje ginuti, a da će poslodavci i dalje prolaziti nekažnjeni...