Pančevo — Zaposleni u Gumarskoj industriji u Pančevu rade u zapuštenim halama, plate ne dobijaju od novembra prošle godine, a novi vlasnik nije ni kročio u fabriku, piše "Politika".

19. maja je proglašen generalni štrajk, a od tada radnici uzalud čekaju da na razgovore i pregovore dođu direktorka ili vlasnik firme. Direktorka Zorica Jovanović je na bolovanju, a vlasnik Prvoslav Dobnjak se sa predstavnicima štrajkačkog odbora susreo samo jednom, u prostorijama Opštinskog veća samostalnog sindikata.

U fabriku nikada nije kročio, a sa nezadovoljnim radnicima se – dopisuje.

Predsednik štrajkačkog odbora GIP-a Milivoje Jovanović kaže da je račun preduzeća blokiran još od 2004, ali se preko "paralelnog računa”, jer je kakve-takve proizvodnje bilo, ponešto ipak isplaćivalo zaposlenima. Međutim, od novembra 2007. kada je GIP na aukciji kupio Drobnjak, ničega, osim naknade za prevoz, nije bilo. Radnici kažu da im je krivo i što niko iz lokalne samouprave nije došao da ih poseti, mada su svesni da opštinske vlasti u ovakvim slučajevima nemaju ingerencije.

"I ja i suprug Ilija, radimo ovde. Ja imam 25, a on 36 godina staža. Sada nemamo ni da platimo iznajmljeni stan od 32 kvadrata. Ako odemo iz preduzeća bićemo na ulici, ako ostanemo, sledi nam, izgleda, isto", kaže za "Politiku" Vidosava Bogdanov.

Slavoljub Sibinov, predsednik samostalnog sindikata GIP-a, kaže do pre mesec dana ovde su se proizvodili delovi za Zastavu, IMT i IMR. Sada, radnici odbijaju da nastave da rade u nedostojno teškim uslovima, a bez plate. U pismenom reagovanju na odluku o stupanju u štrajk, vlasnik, Prvoslav Drobnjak objašnjava kako će se utvrđivati plate radnika, ali ne garantuje da će ih biti.

Ako je za utehu, od Agencije za privatizaciju stigao je nalaz da vlasnik GIP-a nije ispunio uslove iz kupoprodajnog ugovora, pa mu je dat mu je rok od 60 dana da to učini, ili će ugovor biti raskinut.

Radnici ne znaju da li da se raduju, jer nisu sigurni da će im boljitak doneti još jedan krajnje neizvestan i dug postupak prodaje.


Izvor