SAVEZ samostalnih sindikata Srbije organizovaće 1. maja, na Međunarodni praznik rada, protest na koji će pozvati sve zaposlene u zemlji. Centralni skup održaće se na beogradskom Trgu Nikole Pašića, odakle će kolona krenuti ka Skupštini i Vladi Srbije da saopšti svoje zahteve.
Kao prioritetne razloge za izlazak na ulice, Ljubisav Orbović, predsednik SSSS-a, izdvojio je u utorak na konferenciji za novinare - niske zarade, male penzije, nepostojanje opšteg i granskih kolektivnih ugovora i nespremnost države da uđe u ozbiljan socijalni dijalog.
- U Srbiji svakog meseca 100.000 naših članova ne primi platu, na birou je i dalje 800.000 nezaposlenih, a polovina su mladi, koji nikada nisu ni zasnivali radni odnos - rekao je Orbović.
Prvi čovek najveće sindikalne centrale kazao je da odustajanja od protesta neće biti, sve i da razgovori konačno krenu sa mrtve tačke. On je najavio da će poziv da se priključe protestu biti upućen i drugim sindikalnim centralama, udruženjima penzionera i studenata i da će trajati sve dok vlasti u ovoj državi ne počnu sindikat da shvataju ozbiljno.Slavica Savić, sekretar SSSS-a, najavila je da će do centralnog protesta biti organizovano nekoliko tematskih okruglih stolova. Prvi će biti posvećen sistemu penzionog osiguranja, kako bi se sprečilo usvajanje po hitnom postupku "našminkanog" zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i kako bi se priča vratila na početak - reformu po švajcarskom modelu. Ostali okrugli stolovi biće posvećeni kolektivnom pregovaranju, pitanjima nezaposlenosti i rada na crno.

Izvor