Beograd - Nakon sedmomesečnog odlaganja zakonski predlozi za osnivanje akcionarskih društava Elektroprivrede Srbije, Naftne industrije Srbije, Telekoma i PTT Srbije naći će se u ponedeljak 8. maja pred poslanicima Skupštine Srbije. Predlagač ovih zakonskih rešenja su sindikati javnog sektora okupljeni u Konfederaciji slobodnih sindikata.

- Suština našeg predloga, koji je potpisima podržalo pola miliona građana, jeste da se besplatno podele akcije pre privatizacije najvećih srpskih kompanija. Zadovoljni smo postignutim rezultatima jer danas više niko ne razmišlja o privatizaciji EPS, NIS, Telekoma i PTT bez učešća akcionara, odnosno bez prethodne podele besplatnih akcija, mada je prošle godine bilo neracionalnih predloga za rasprodaju pojedinih javnih preduzeća, bez mogućnosti zaposlenih da utiču na proces privatizacije - ističu u Sindikatu radnika Elektroprivrede Srbije.
U tom sindikatu kažu da su u saradnji sa ostalim sindikatima u Konfederaciji slobodnih sindikata, predali Skupštini Srbije Predlog zakona o osnivanju akcionarskih društava. Sindikalci smatraju da čak četiri miliona građana Srbije treba da ostvari pravo na besplatne akcije. U tu veliku grupu potencijalnih akcionara spadaju ne samo zaposleni u pomenutim javnim preduzećima, već i penzioneri, kao i zaposleni u državnim službama i ostalim delatnostima javnog i društvenog sektora koji nisu mogli da ostvare pravo na besplatne akcije, pa čak i nezaposleni.

Sindikat radnika EPS je izričito protiv privatizacije većinskog dela naše kompanije bilo u celini, bilo u delovima. Naš stav je jasan - akcije moraju da budu podeljene pre privatizacije. Vlast se tome protivi, jer se plaši da bi u akcionarskom društvu imala mnogo manji uticaj na poslovnu politiku preduzeća i tokove kapitala. Uprkos tome nadamo se da će naši predlozi dobiti zeleno svetlo poslanika Skupštine Srbije, jer su oni u skladu sa interesima većine građana Srbije - zaključuju u Sindikatu radnika EPS.

Izvor


Vezani članci

Sindikat RTB Bor: Besplatne akcije radnicima (26. 3. 2006)

Rasprava na forumu

Sindikati EPS+PTT+NIS (21. 9. 2005)