Atina - Grčka policija je upotrebila suzavac da bi rasterala mlade koji su bacali benzinske bombe dok su u subotu, na kraju Evropskog političkog skupa, hiljade anti-globalističkih demonstranata/kijna prolazile centom Atine.

U policiji su rekli da je jedan italijnski demonstrant odveden u bolnicu sa povredama zadobijenim tokom sukoba koji su satima dominirali atinskim ulicama, dok je jedan od policajaca lakše povređen benzinskom bombom.

Dva policijska vozila su spaljena i filijala Citibanke je zapaljena na centralnoj aveniji Aleksadras. Samozvana anarhistička mladež je takođe bacala kamenice, motke i benzinske bombe na britansku ambasadu i razbila nekoliko prodavnica.

McDonald's-ov restoran na centralnom trgu Sindagma i Atinski hotel Hilton su takođe napadnuti.

"Imamo 20 uhapšenih demonstranata i oni su prosleđeni do tužioca", rekao je policijski izvor koji je zatražio da ostane anoniman.

U policiji kažu da je gotovo 10.000 ljudi učestvovalo u maršu groz grad na kraju tro-dnevnog sastanka Evropskog socijalnog foruma - kojeg je posetilo na hiljade levičarskih političara, mirovnih i ekoloških grupa - koji su diskutovali o pitanjima politike, rada i rase.

Barem 8.000 policajaca je raspoređeno u grčkoj prestonici dok su učesnici protestnog marša mahali transparentima i zastavama na putu do ambasade S.A.D. gde su se uputili da bi protestovali protiv politike Vašingtona u Iraku i Iranu.

Policijski helikopteri su patrolirali nad gradom, ulice su ispražnjene a vlasnici prodavnica, u strahu od vandalizma, su zatvorili svoje radnje. Protestni marševi u Atini obično imaju nasilni ishod kada se grupe anarhista sukobljavaju sa policijom.

Izvor


Vezni članci

Grčka: Protest antiglobalista i antiratnih aktivista u Atini (6. 5. 2006)