Kako najnovije izdanje Špigla komentariše, policija u Hamburgu ima muke da uhvati grupu ljudi koji sebe smatraju Robin Hudovcima. Oko tridesetak omladinaca i omladinki, komično obučeni, upadaju u bogate radnje i restorane da bi se samoposlužili. Umesto novca kasirka dobije buket cveća, a nakon fotografisanja akteri se izgube. Iako je zadnji put policija poslala 20 vozila, nisu uspeli da ih uhvate. Najnovije akcije su izveli 28. aprila (prodavnica) i 1. maja (restoran).

To je njihov način protesta protiv neravnopravne raspodele bogatstva. U porukama koje ostavljaju nazivaju sebe imenima kao što su "Spider Mum" i "Santa Guevara". Poruke sadrže i kritiku postojećeg stanja u nemačkom društvu. Između ostalog, poslednja poruka je sadržala i rečenicu: "Bez sposobnosti super heroja nije moguće preživeti u gradu milionera". Državni organi smatraju da se radi o studentima i pripadnicima autonomističkog pokreta. Takođe, smatraju da se radi o istoj grupi koja po metrou deli letke koji upućuju ljude kako da se švercuju prevozom i kako da idu u bioskop sa falš kartom.

Pre godinu dana kada su se samoposlužili u jednom bogataškom restoranu, okačili su transparent: "Debele godine su prošle". Zatim su na očigled gostiju, ispraznili bife, mlateći ogromnim kartonskim nožem i viljuškom.

Na sceni, jednom internet forumu, postoji i kritika tj. neki smatraju da te akcije nisu ni najmanje antikapitalističke već "prosjačenje u okvirima uređenog izrabljivanja u postojećim radnim odnosima".

Izvor