Oko 60 militantnih aktivista i pripadnika avganistanske policije poginulo je u najžešćim borbama od invazije SAD na tu zemlju 2001. godine.

Preko 40 osoba je poginulo dok su se talibani tukli s policijom u provinciji Helmand, dok je u sukobima kod Kandahara ubijeno 18 talibanskih boraca i jedan vojnik. Pored toga, u četvrtak dvojica bombaša samoubica digla su u vazduh sebe i još dvoje civila. Najnoviji izveštaji govore o tome da je napadač samoubica aktivirao eksploziv u bazi avganistanske armije u Gazni u trenutku prolaska američkog vojnog konvoja.

Samo u ovoj godini zabeleženo je najmanje 20 samoubilačkih napada, dok ih je u celoj 2005. bilo 17, a u 2004. samo pet.

Borbe u Helmandu počele su u sredu posle podne i trajale su do ranih jutarnjih sati u četvrtak. Poginulo je najmanje 13 policajaca i oko 30 talibana. „Bio je to najžešći napad od pada talibana“, izjavio je guverner provincije Amir Muhamed Ahundžada.

Talibani su pojačali napade u proteklih nekoliko meseci u trenutku kada se Međunarodne snage za podršku bezbednosti (ISAF), predvođene NATO, proširuju da bi pomogle avganistanskoj vladi u obnovi zemlje i zavođenju mira. Trenutno te snage broje 9.000 vojnika, ali je planirano da se njihov broj poveća na 21.000.

Izvor