Novi Sad - Jedinstvena sindikalna organizacija NIS-Naftagasa pokrenuće 1. septembra inicijativu za opoziv predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Milenka Smiljanića zbog toga što je neovlašćeno i mimo stava Veća SSS dao podršku Zakonu o prestanku važenja Zakona o NIS-u, ističe se u otvorenom pismu koje je Smiljaniću uputio predsednik JSO NIS-Naftagasa Dušan Uzelac.

Za ovaj sindikat odluka Vlade RS o formiranju A.D. NIS, koja stupa na snagu posle usvajanja Zakona o JP NIS je neprecizna i nedefinisana kada je reč o reorganizaciji kompanije, pa zato nije dao saglasnost za usvajanje Zakona o prestanku važenja Zakona o NIS-u. Uzelac navodi da je o svemu tome Smiljanić bio upoznat na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Vojvodine, koji je podržao zahteve sindikata u NIS-u.

- Nakon toga nisi konsultovao predsednike reprezentativnih sindikata u NIS-u i ne možeš da daješ izjave u njihovo ime, a naročito ako su u suprotnosti sa stavovima s kojima si bio upoznat. Zbog svega toga smatram da je došlo vreme da se završi tvoje destruktivno gostovanje u Savezu samostalnih sindikata Srbije - naglašava Uzelac u pismu Smiljaniću.

On navodi da je Smiljanić i do sada u više navrata samovoljno i bez odgovarajućih odluka sindikalnih organa donosio odluke koje su kasnije imale katastrofalne posledice ne samo po članove sindikata, nego po sve radnike u Srbiji.


(29. 8) Nove informacije:
Beograd - Ti iz Jedinstvenog sindikata "NIS - Naftagas" što me napadaju da sam samovoljno podržao ukidanje Zakona o NIS disidenti su, irelevantni za celu priču - kaže za Nacional Milenko Smiljanić, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije. Smiljanić objašnjava da su bitan faktor, vezano za kolektivni ugovor radnika NIS, sindikati rafinerija i Samostalni sindikat NIS: - U pitanju je čist politički napad, koji ima značaj kao čaša vode u buretu. Podrška SSS u vezi sa Zakonom o NIS sadrži stavove samostalnih sindikata, jer mi jesmo za transformaciju. Takođe, borimo se za kolektivni ugovor, koji je pred potpisivanjem, podelu akcija i fer tretman zaposlenih, ali bez mešanja u državne poslove. Koga treba da pitam za mišljenje, te disidente i ludake? Pa oni imaju šest ljudi u svom “sindikatu” - kategoričan je Smiljanić. Nacional podseća da je Jedinstvena sindikalna organizacija "NIS - Naftagas" u više navrata preko medija optužila predsednika SSS da je “bez konsultacije prihvatio Odluku o utvrđivanju Programa za rešavanje viška zaposlenih u Naftnoj industriji Srbije”. Taj sindikat je zahtevao i da ostane aktivan učesnik reforme naftnog sektora Srbije i da do kraja utiče da se proces privatizacije i transformacije NIS odvija uz socijalno prihvatljivu cenu za zaposlene.

Zna se ko kosi, a ko vodu nosi Vezano za predsednika JSO "NIS - Naftagas" Dušana Uzelca, Smiljanić smatra da “taj čovek ne zna o čemu se radi”. - Taj Uzelac, što se proklamuje da je vođa nekakvog značajnog sindikata, pokušava da instrumentalizuje sindikate koji su zaista bitni i to ne možemo dopustiti. Ja te ljude ne poznajem, oni nisu članovi mog sindikata i nisu učinili ništa značajno u rešavanju problema zaposlenih u NIS - smatra Smiljanić. Mobilni telefon Dušana Uzelca nije bio dostupan do zatvaranja broja, tako da njegov komentar na ovu temu nismo uspeli da dobijemo.

Jedinstvena sindikalna organizacija traži opoziv JSO "NIS - Naftagas" pokrenuće 1. septembra inicijativu za opoziv predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Milenka Smiljanića zbog toga što je neovlašćeno i mimo stava Veća SSS dao podršku Zakonu o prestanku važenja Zakona o NIS, ističe se u otvorenom pismu koje je Smiljaniću uputio Dušan Uzelac.