Čileanska policija koristila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala tisuće srednjoškolaca koji su u utorak marširali i plesali ulicama prosvjedujući protiv cijena školskog prijevoza, naknada za ispite i loše opremljenosti škola.

U čileanskoj prijestolnici uhićeno je više desetaka srednjoškolaca, a stotine škola u cijelom Čileu bilo je zatvoreno jer je 300.000 učenika zauzelo školska dvorišta tražeći poboljšanje obrazovanja u Čileu koji je jedna od najbogatijih južnoameričkih država.

"Mi prosvjedujemo u ime naše škole. Zahodi su odvratni, ne možete se ni tuširati u svlačionici, a oni ne čine ništa u vezi s tim", rekao je 15-godišnji Bernardo Ferrada dok mu je suzavac grizao oči i nos.

Prosvjedi su novu čileansku vladu, koja je dužnost preuzela u ožujku, primorali da odustane od ranijeg odbijanja pregovora te je ministar obrazovanja Martin Zilic rekao da će se susresti s predstavnicima učenika kako bi čuo njihove zahtjeve.

Prosvjedi su počeli prije dva tjedna kada su učenici zauzeli nekoliko škola u prijestolnici u kojima su ostali spavati preko noći, a potom se proširio na cijelu zemlju.

Čileanski učenici danas plaćaju iznos u protuvrijednosti od oko 240 kuna za pristupanje školskom prijemnom ispitu te 1,50 kuna za prijevoz autobusom. Prosvjednici kažu da bi i jedno i drugo trebalo biti besplatno, a žale se i na nedovoljan broj nastavnika i zapuštenost škola.

Čile je najveći svjetski proizvođač bakra zahvaljujući kojem vlada ima veliki proračunski višak i vrlo mali dug, a učenici smatraju da bi trebali imati koristi od trenda rasta cijena bakra. "Bakar u visine, a obrazovanje u bijedi", kaže jedan od transparenata na jednoj školi.

Izvor