Beograd - U poslednje vreme sve je više devojaka i žena iz Srbije koje postaju žrtve trgovina ženama zbog seksualne eksploatacije.

Srbija je zemlja porekla, tranzita, ali i krajnje odredište za žrtve trgovine, a sve je više interne trgovine, to jest, prodavanja ljudi iz jednog grada u Srbiji u drugi. U prilog tome govori i svedočnje jednog slušaoca koji se javio u emisiju „Uvećanje“, koji je ispričao da je u jednom lokalu u blizini Beograda naišao na trinaestogodišnju devojčicu.

Aleksandra Jovanović iz nevladine organizacije Astra kaže da je ovo samo još jedna potvrda da trgovina ženama zbog seksualne eksploatacije u Srbiji itekako postoji. Ona ističe da je u poslednje dve godine sve više devojaka i žena iz Srbije koje postaju žrtve, kao i da među njima ima sve više maloletnica.

"Ja moram da napomenem da kada se radi o detetu od 13 godina nikako ne možemo da govorimo o dobrovoljnoj prostituciji. Na žalost, lokal koji je gospodin pomenuo nam je poznat. Tu je bilo više policijskih racija, tu su bile pronađene žrtve trgovine ljudima, on je zatvaran pa otvaran, na žalost mi se često pitamo kako takvo mesto može da se otvori posle svega toga, ali to je naša realnost", objašnjava Jovanovićeva.

Izvor