Kragujevac - Vlada Srbije će sutra, nakon više odlaganja, zasedati u Kragujevcu. Povod za dolazak u centar Šumadije su višemesečni protesti sindikata metalaca i pretnja više hiljada radnika iz kragujevačkih preduzeća, kao i ostalih gradova, da će, ukoliko se sednica ne održi, blokirati autoput na četiri mesta i otići za Beograd da sruše vlast.

Na poslednjem skupu pred Skupštinom grada 13. juna metalci su zatražili od Vlade da usvoji dobar socijalni program sa otpremninom od 300 evra za godinu radnog staža, da se nastavi državno subvencionisanje domaće auto-industrije, investicije u metalsku industriju i da se omogući svima kojima je ostalo pet i manje godina do penzije da otkupe radni staž.

Kako je izjavio Nebojša Zdravković, član gradskog veća za saradnju sa Vladom, „metalcima će još jednom biti ponuđeno kompromisno rešenje za rešavanje problema u metalskom kompleksu“. On je naglasio i da je „u interesu Srbije da Kragujevac bude privlačniji investitorima nego do sada“.

Kragujevačka opozicija, okupljena u Demokratskom opozicionom bloku (DOB), priprema akciju „Dobrodošlica Vladi“. Prema rečima Dragana Planića, predsednika Gradskog odbora DS, „dolazak Vlade u Kragujevac je kao farsa, jer se najavljuje od januara, pa očekujemo da će tako da se nastavi i do Nove godine“. Ovaj politički blok će sutra pozvati građane da „prestanu sa disanjem kako bi Vlada mogla na miru da radi“.

Ovaj opozicioni blok će, kako je izjavio odbornik Milan Vučković, deliti i letke sa izmišljenim razgovorom gradonačelnika Veroljuba Stevanovića i premijera.

Izvor


Vezani članci

Zastavini sindikalci ljuti na vladu i opet prete protestima (21. 4. 2006)

Osetiće šta je teški metal... (9. 3. 2006)