Beograd - Poslednje informacije o dešavanjima u Okružnom zatvoru u Beogradu ukazuju na to da je pobuna pritvorenika, koji od ponedeljka protestuju zbog loših uslova u toj ustanovi i neažurnosti pravosuđa, počela da jenjava.

Božidar Marić, načelnik za nadzor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, izjavio je juče da oko 300 pritvorenika i zatvorenika i dalje odbija hranu iz zatvorske kuhinje.

- Situacija je posle pobune zatvorenika stabilna. Ne možemo da govorimo o štrajku glađu, jer oni redovno dobijaju pakete i hranu od svojih porodica. Sve se obavlja u skladu sa kućnim redom -posete advokata, šetanje i primanje paketa - rekao je Marić i dodao da u zatvoru nema incidenata.

Marić je ocenio da se situacija u CZ-u normalizuje, tako da se čak i šetnje i posete odvijaju po uobičajenom dnevnom redu.

Prema rečima naših sagovornika, mahom rodbine i prijatelja pritvorenih u CZ, pobunjenici su u toku jučerašnjeg dana počeli da jedu, otvoreni su im prozori na ćelijama, a svi koji su se odlučili da zašiju usta primili su tetanus.

- Danas niko nije sa ušivenim ustima, pružena im je adekvatna lekarska pomoć, a šavovi su skinuti u zdravstvenoj službi Okružnog zatvora - rekao je Marić i dodao da nema infekcija od povreda i naglasio da su zatvorenici medicinski zbrinuti.

Jedan od beogradskih advokata koji je tražio da ostane anoniman izjavio je za „Blic“:

- Mislim da se cela situacija stišava i da je pobuna maltene završena. Danas se primećuje malo bolja atmosfera u celoj instituciji.

Međutim, juče se su oglasili i branioci okrivljenih u postupku povodom stečajne afere. Advokat Radoman Jovović rekao je juče da njihovi klijenti, kao i ostali pritvorenici u Okružnom zatvoru, odbijaju da uzimaju hranu i traže da im se obezbede bolji uslovi pritvora.

- Traže takođe da se smanji broj osoba u jednoj ćeliji, da se vreme provedeno na dnevnom svetlu sa 30 minuta produži na dva sata, kao i da im se, zbog loših uslova smeštaja, jedan dan proveden u pritvoru računa kao dva u zatvoru - objasnio je Jovović.

Izvor


Vezani članci

Zatvorenici sebi zašili usta! (3. 7. 2006)