Na današnji dan, pre sedamdeset godina, 19. jula 1936, kao odgovor na ustanak fašista predvođenih generalom Frankom, anarho-sindikalistička Nacionalna konfederacija rada (CNT) je otpočela sa socijalnom revolucijom, koja se kao plamen proširila po regionima "republikanske" Španije.

Obeležavajući taj dan, pokrenuli smo posebnu stranicu na našem sajtu, posvećenu dešavanjima tokom, i vezanih za Španski građanski rat, odnosno špansku revoluciju. Stranici je moguće pristupiti ovde ili putem banera koji se nalazi u gornjem desnom uglu našeg sajta.

Pokušali smo da pored velikog broja novih prevoda tekstova koji se bave revolucijom i njenim akterima, na jedno mesto sakupimo i veliki broj ranije objavljenih radova na tu temu na našem jeziku. To može dovesti do zabuna i nejasnoća, usled različitog transkribovanja imena pojedinaca/ki i organizacija. No, budući da ovu stranicu vidimo kao bazu podataka o španskoj revoluciji koja će konstantno rasti i biti unapređivana, vremenom će svi tekstovi biti ujednačeni, a nejasnoće ispravljene.

Ukoliko uočite grešku molimo vas da nas o njoj obavestite. Isto tako, izuzetno smo zainteresovani za objavljivanje svih dokumenata koji se tiču teme. Pa vas pozivamo da nam se i na taj način pridružite.

Takođe vas pozivamo da na svoje web sajtove i blogove stavite baner koji se nalazi ispod teksta i linkujete ga ka stranici posvećenoj godišnjici revolucije, i na taj način podržite naše napore da na ovaj način obeležimo jedan od najznačajnijih datuma u istoriji radničkog pokreta.InTim ASI