Smederevo - Štrajk radnika Fabrike "Milan Blagojević" u Smederevu ušao je u dvadeset drugi dan, ali poslodavac i dalje odbija pregovore o štrajkačkim zahtevima, i pored rešenja Inspekcije za rad.

U međuvremenu, na po tri meseca suspendovano je 360 radnika u štrajku, za koje je Sindikat "Nezavisnost" obezbedio radno-pravnu zaštitu, podnoseći tužbe sudu zbog kršenja Zakona o radu, Zakona o štrajku i Kolektivnog ugovora.
Zbog ovakvog stanja u fabrici, kome se ne nazire kraj, Štrajkački odbor ovog sindikata podneo je zahtev Agenciji za mirno rešavanje radnih sporova da posreduje između štrajkača i poslovodstva, kako bi otpočeli pregovori o štrajkačkim zahtevima. Pošto zbog štrajka ne radi pogon montaže, do sada je pretrpljen gubitak u vrednosti 5.000 šporeta, zbog čega je poslodavac angažovao invalide i bolesne radnike.

U ovoj fabrici, čiji je vlasnik Predrag Ranković Peconi, štrajkuju članovi sindikata "Nezavisnost", jer poslovodstvo nije ispunilo njihove zahteve. Među njima su nastavak pregovora o kolektivnom ugovoru, isplata zarade prema sporazumu od aprila ove godine, isplata regresa, obezbeđenje uslova za bezbedan rad i prostorija za ishranu radnika. Pošto nije odgovoreno na njihove zahteve, radnici su 17. jula organizovali jednočasovni štrajk upozorenja, a od 26. jula stupili u generalni štrajk. Na osnovu pregovora između predstavnika Samostalnog sindikata MBS-a i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, tehnološkim viškom u fabrici prošlog meseca proglašeno je 380 radnika, dok je u prvoj varijanti otkaz trebalo da dobije 420 radnika, ili 33 odsto ukupno zaposlenih.

Izvor