U maju ove godine podnela sam zahtev za penzionisanje, ali pravo na penziju još nisam ostvarila jer mi „Mostogradnja“, firma u kojoj sam radila poslednjih sedam godina, nije platila doprinose od 1. jula 2003. do 5. maja 2005. kada sam prestala da radim i podnela zahtev za penziju, ispričala je Svetlana Stanić, bivša radnica „Mostogradnje“.

Svetlana navodi da se pre podnošenja zahteva Fondu PIO u firmi raspitala da li su joj uplaćivani doprinosi.

- Rekli su mi da deo doprinosa nije uplaćen, pošto i država preduzeću duguje neke pare, ali su obećali da će za nas koji idemo u penziju uplatiti doprinose i da problema nećemo imati. Verujući tim obećanjima, podnela sam zahtev, međutim, doprinosi mi ni do dana današnjeg nisu uplaćeni, niti mogu da dobijem rešenje o penzionisanju - kaže Svetlana i dodaje da zbog toga već četiri meseca ne prima ni platu ni penziju.

Ona navodi da nije usamljen slučaj jer kaže još dosta njenih kolega iz „Mostogradnje“ ima isti problem, a neki na rešenje o penzionisanju čekaju i duže od nje.

Vesna Vićentijević, načelnik u Fondu PIO Srbije, za naše novine kaže da Fond u slučajevima kada zahtev za penziju podnese radnik koji ima deo nepokrivenog staža, a ipak ispunjava uslove za penziju, donosi rešenje o penzionisanju (kada se doprinosi uplate pravi se novo rešenje), ali kada zbog staža nepokrivenog doprinosima nema uslova za donošenje rešenja, ceo postupak miruje dok firma ne izmiri svoju obavezu. U slučajevima kada preduzeće tu obavezu izbegava, radnicima preostaju tri mogućnosti. Jedna je da se obrate Inspekciji rada, druga da firmu tuže sudu i treća da doprinose uplate sami. Međutim, i kada se radnici odluče na samostalno plaćanje, što se retko dešava, to poslodavca ne lišava njegove obaveze i on, ipak, te doprinose mora da plati, jer je to njegova zakonska obaveza.

Prema procenama Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, u Srbiji ima više od 200.000 radnika koji imaju problem nepokrivenog staža. Da bi se taj problem koji se vuče već godinama napokon rešio, predložen je zakon kojim je predviđeno da država iz budžeta uplati nepokriveni staž radnicima od početka 1991. do kraja 2000. godine, a od tada pa do kraja 2003. samo za radnike koji su radili u preduzećima koja su u tom periodu otišla u stečaj ili likvidaciju.

Svetlani s početka ovoga teksta, međutim, ovaj zakon ne može pomoći, jer, kako kaže, „Mostogradnja“ nije ni u stečaju ni u likvidaciji, već je živa firma koja normalno posluje i isplaćuje plate radnicima.