Tri sindikata prosvjete najavila su danas da će zbog nezadovoljstva ponuđenim povećanjem plaća za pet posto organizirati štrajk u sustavu obrazovanja, iako još nisu dogovorili njegov točan datum.

Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, koji su se udružili u Vertikalu sindikata obrazovanja, ne prihvaćaju Vladinu ponudu pet postotnog povećanja osnovice za plaće, već traže povećanje za 20 posto.

Također zahtijevaju poseban pristup plaćama u obrazovanju, usklađivanje plaća u prosvjeti s ostalim plaćama u zemlji, te pregovore o Granskim kolektivnim ugovorima za osnovno i srednje školstvo, rečeno je na konferenciji za novinare sindikalnih čelnika.
Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec najavio je da bi pregovori s Vladom mogli početi idućeg tjedna.
Kako bi bili sigurni u potporu članstva svojim akcijama, sindikati će tijekom predstojeća dva dana među njima provesti anketu.

Čelnik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić ustvrdio je da će plaće zaposlenih u prosvjeti iduće godine zapravo pasti sedam posto, ako ih Vlada poveća samo pet posto, a životni troškovi nastave rasti dosadašnjom dinamikom. U osnovne škole uveden je Hrvatski nacionalni obrazovni standard (HNOS), no velik broj škola nije dobio sredstva za didaktičku opremu, pa učitelji to plaćaju iz vlastitog džepa, tvrdi Laktašić.

HNOS neće proći ako ga učitelji ne prihvate, a kako nisu motivirani teško da će biti pomaka u njegovoj provedbi, upozorio je.
Sindikati obrazovanja zamjeraju Vladi što će, u sklopu mjera Nacionalne populacijske politike, iduće školske godine svi učenici u sustavu obveznog obrazovanja dobiti besplatne udžbenike, za što će biti izdvojeno oko 450 milijuna kuna, a to bi bilo dovoljno za 20 postotno povećanje plaća. Nemamo ništa protiv besplatnih udžbenika za socijalne kategorije učenika, ali ne prihvaćamo da samo učitelji ne dobiju ništa, poručio je Mihalinec.

Izvor