Pedesetak pripadnika različitih nevladinih organizacija okupilo se pred zgradom Predsjedništva BiH u Sarajevu kako bi prosvjedovali zbog uhićenja njihovih kolega koji su bacali posude s bojom na vrata zgrade te se sukobili s policijom.

Prosvjede je organizirao pokret mladeži pod nazivom Dosta, koji već nekoliko mjeseci svakoga tjedna na ulicama glavnog grada BiH pokušava provesti slične akcije i mobilizirati javnost protiv aktualne vlasti i stanja u zemlji, no bez većeg uspjeha. Ovoga puta prosvjedi, koje je promatrala manja skupina znatiželjnika, organizirani su pod motom protivljenja policijskoj brutalnosti.

Pokret Dosta ocjenjuje kako su policajci Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) primijenili neprimjerenu silu prema predsjedniku ekološke nevladine organizacije Tutto completo, koji je zajedno s još četiri člana te udruge u srijedu izveo bizarni napad na zgradu Predsjedništva BiH pobacavši na vrata i pročelje vrećice i posude napunjene bojama. Tom je prigodom bojama napadnut i jedan policajac pa je došlo i do fizičkog sukoba.

Iz sjedišta SIPA-e u četvrtak je priopćeno kako je petoro privedenih predano županijskom tužiteljstvu u Sarajevu uz kaznenu prijavu zbog napada na službenu osobu i oštećenja imovine.

Kako su to zabilježile i kamere televizije BHT 1, koja je unaprijed bila informirana o nakanama aktivista udruge Tutto Completo, predsjednik te organizacije pokazao se prilično borbenim u sukobu s pripadnicima osiguranja Predsjedništva BiH pa su za svladavanje njegova otpora bila potrebna čak trojica policajaca. Ekološki aktivist pritom je dobio niz ozbiljnih udaraca.

Tragovi napada na Predsjedništvo BiH, kojega su mediji odmah prozvali Šarenom revolucijom sukladno napisima kakve su napadači imali na majicama, uklonjeni su nakon nekoliko sati, a mjere osiguranja zgrade državnog Predsjedništva nakon toga su pojačane.

Izvor

Pogledajte snimak dokagađaja ovde