2. listopada - Priča oko zagrebačkog pogona Tvornice duhana Rovinj, barem što se TDR-a tiče, završena je, i to potpisivanjem sporazuma o isplati otpremnina s 25 radnika zagrebačkoga pogona, od njih ukupno 40.

Za preostalih 15 radnika koji na otpremnine i dalje ne pristaju iz TDR-a odgovaraju - ne zanimaju nas , novac više nećemo nuditi.

Nakon zauzimanja pogona i više od četiri mjeseca štrajka, 25 radnika ipak su odlučila uzeti naknadno ponuđene otpremnine u iznosu od u prosjeku 365.000 kuna brutto. Time su izjednačeni s radnicima koji su već prije prihvatili otpremninu TDR-a pod posebnim uvjetima.

"TDR je na taj način u skladu sa svojom socijalnom odgovornošću u potpunosti ispunio preuzete obveze te će, prema prihvaćenom sporazumu, radnicima isplatiti dogovorene iznose", kazao je glavni izvršni direktor Tvornice duhana Rovinj Davor Tomašković. Izrazio je zadovoljstvo što se i Vladin ured za socijalno partnerstvo uključilo u taj proces i pomogao da se cijeli postupak kvalitetno završi.

15-ak radnika koji nisu prihvatili otpremnine, suprotno preporuci sindikata, odbilo je sporazum, kako bi se solidariziralo sa sindikalnom povjerenicom Slavicom Lovrić kojoj on nije niti ponuđen. Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata izjavio je kako je u ovom slučaju izgubilo hrvatsko društvo. ''Izgubili smo profitabilnu tvornicu da bi se nekolicina ljudi obogatila. To ne može biti poraz sindikata," rekao je Iveković. U sindikatu su odlučni nastaviti borbu protiv, kako kažu, nezakonite privatizacije TDZ-a i nemoralnog bogaćenja vlasnika TDR-a.

S druge strane iz Uprave poručuju kako su zbog svega pretrpjeli neopravdane troškove i protiv organizatora prosvjeda namjeravaju podnijeti tužbu za nadoknadu štete.

Izvor


Vezani članci

Hrvatska: Većina radnika TDZ-a odbila rovinjsku ponudu (8. 9. 2006)

Radnici TDZ izgubili spor (7. 6. 2006)

‘I mi imamo odvjetnike koji će nam sastaviti protutužbu’ (8. 5. 2006)

Radnici TDR-a počeli se boriti dokumentarcima o multinacionalnim korporacijama (24. 4. 2006)

Duhanski revolucionari odbili Bandića (20. 4. 2006)

Bombom na direktora TDR-a (19. 4. 2006)

Naša mala tvornica – Tvornica duhana Zagreb (16. 4. 2006)

Radnicima Tvornice duhana Zagreb potrebna je pomoć! (15. 4. 2006)

'Tvornica duhana je zauzeta!' (8. 4. 2006)