Varšava - Miroslav Mišković i Filip Cepter, vlasnici kompanija "Delta" i "Cepter", pripadaju grupi od 40 najbogatijih biznismena u istočnoj i centralnoj Evropi, objavio je poznati poljski časopis "Vprost" iz Varšave.

Mišković je na pomenutoj listi zauzeo 30. mesto sa procenjenim kapitalom od 1,4 milijarde dolara, dok je Cepter 37. po rejtingu i 400 miliona dolara manjem bogatstvu, navodi poljski časopis. Na istoj rang-listi prvih 11 mesta zauzimaju Rusi, dok se tek na 12. i 13. poziciji nalaze dva ukrajinska tajkuna. Analiza "Vprosta" pokazuje da među 40 najbogatijih tajkuna u regionu ima čak 30 ruskih bogataša, dok ih je u prvih sto 55.

U toj grupi ubedljivo najbogatiji je ruski naftaški bos, poznat i kao vlasnik Fudbalskog kluba "Čelzi" iz Londona, Roman Abramovič, čiju je imovinu poljski list procenio na okruglo 15 milijardi dolara.

Drugi na rang-listi je poznati ruski oligarh Mihail Fridman, sa imovinom vrednom osam milijardi dolara, dok je po raznim aferama čuveni "kralj ruskog aluminijuma" Oleg Deripaska tek na šestom mestu, sa kapitalom od šest milijardi dolara.

Prvoplasirani Abramovič, koji je, po pisanju dobro informisane moskovske štampe, karijeru biznismena počeo pre nešto više od 15 godina kao ulični prodavac plastične galanterije, najbogatiji je čovek istočne Evrope i prema listi koju je proletos objavio američki magazin "Forbs".

Svi bogataši sa spiska "Vprosta" stekli su svoj ogroman imetak u godinama takozvane tranzicije, to jest u proteklih 15 godina, kada je u njihovim zemljama uvedena tržišna, umesto ranije planske privrede, navode analitičari.

Većina nezavisnih eksperata ukazuje da su najbogatiji biznismeni istočne i srednje Evrope svoje naglo stečeno bogatstvo uglavnom zadobili kroz razne poslovne transakcije i bliske veze sa nosiocima najviše političke vlasti u svojim zemljama.


Nove informacije: Sedmorica od sto najbogatijih bandita u istočnoj i centralnoj Evropi su iz Srbije

Bogoljub Karić se nalazi na 48. mestu. Njegovo bogatstvo se procenjuje na 800 miliona dolara. I on je pao na listi u odnosu na ranije godine. Prošle godine je bio 28. na listi sa bogatstvom od 850 miliona dolara, a 2002. na 22. mestu sa 500 miliona dolara. Zajedno sa tri brata i sestrom 1971. u Peći osniva porodičnu fabriku „Braća Karić“. Najveći profit izvlači od suvlasništva u „Mobtelu“.

Milan Panić je na 63. mestu. Za njega tvrde da ima 650 miliona dolara. On je prošle godine bio 21. na listi sa jednom milijardom, 2003. bio je 16. sa 1, 2 milijarde dolara, a 2002. godine 12. sa bogatstvom procenjenim na 1,2 milijarde dolara. Godine 1960. osnovao je kompaniju ICN u Kaliforniji, a posle 30 godina uspešnog rada vraća se u Srbiju i formira ICN „Galeniku“.

Stanko Subotić Cane (40) nalazi se na 75. mestu. Njegovo bogatstvo je procenjeno na 500 miliona dolara i ove godine se prvi put nalazi na listi najbogatijih Evropljana. Vlasnik je „Bonareksa“, u čijem se sastavu nalaze preduzeća za uvoz piva, cigareta, alkoholnih pića, hemijskih sredstava za domaćinstvo, kisele vode „D-Trade“ i „Dulw-Trade“, a poseduje i fabriku mesa „Famis“ d.o.o.

Vuk Hamović je zauzeo 91. mesto evropskih bogataša i takođe je po prvi put ušao na listu. Njegovo bogatstvo je procenjeno na 350 miliona dolara. Sa Vojinom Lazarevićem suvlasnik kompanije EFT (Energy Financing Team), sa sedištem u Londonu.

Na listi je i Miodrag Kostić Kole, vlasnik naših šećerana. On se sa bogatstvom od 300 miliona dolara nalazi na 99. mestu.